Ana Bavrka savjetuje

Kako pravilno vježbati i preko ljeta

Lifestyle / Flash | 10. 07. 2015. u 11:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je vježbanje 12 mjeseci u godini pohvalno, ljeti treba poduzeti posebne mjere opreza, jer čak i najzdraviji organizam može pokleknuti na četrdeset stupnjeva.

Najčešći problemi zdravih ljudi na ljetnim vrućinama nastaju zbog dehidracije i niskog tlaka, rekla je Ana Bavrka mostarska fitness trenerica i model za portal moja.ba.

''Za velikih vrućina svaka intenzivnija tjelesna aktivnost, ako se nepažljivo provodi, može dovesti do toplinskog udara bez obzira na dobro zdravstveno stanje i tjelesnu spremnost. No, ako se pridržavate određenih pravila, nema razloga da prestanete vježbati ljeti'', kaže Ana, napominjući kako nije poželjno vježbati za najtoplijih sati, nego je to bolje obaviti rano ujutro ili predvečer.

''Svakako još jedna od prednosti ljetnog razdoblja jeste što možete iskoristiti sve beneficije treninga na otvorenom, šteta bi bila ne iskoristiti to, no svakako opet preporučam neki rani jutarnji trening, na svježem i čistom zraku, jer svaka aktivnost u kasnijim satima donosi višu temperaturu, a tad je već mnogo pametnije vježbati u klimatiziranoj teretani. Zlatno pravilo kada je trening u pitanju, a vani su temperature jako visoke, jeste hidratacija organizma, to jeste, piti što više tekućine, kada kažem tekućine mislim na vodu, običnu, čistu vodu'', objažnjava Ana za moja.ba.

Ističe kako bi hidriranjem trebali početi znatno prije vježbanja, što znači da biste uvijek trebali piti puno vode te jesti svježe voće i povrće, što će u organizmu kvalitetno održavati nivo minerala i elektrolita.

''Organizam za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, sa više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. Sol, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje ožednimo i koju zasigurno treba izbjegavati'', savjetuje Ana.

Izbjegavajte alkohol na dan treninga i dan prije, a svi koji redovito (svakodnevno) vježbaju ljeti bi morali u potpunosti izbaciti alkohol. Slično vrijedi i za crnu kavu, čaj i ostale napitke koji sadrže kofein (snažan diuretik).

Kopirati
Drag cursor here to close