Sinonim za proljeće

Kako da vam tulipani traju što dulje?

Tulipani u vazi otprilike traju od pet do 12 dana. To cijelo vrijeme puno "piju" pa je važno redovito im dolijevati vodu.
Lifestyle / Flash | 10. 02. 2021. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vaze u mnogim domovima već su pune tulipana, cvijeta koji je sinonim za proljeće. Tulipani su, između ostalog, omiljeni ukras i jer se za njih lako brinuti, a dolaze u cijeloj paleti predivnih boja.

Jednom kada ih stavimo u vazu podignu cijeli prostor, a boje cvijeta tulipana su gotovo jednako raznolike kao i njihov oblik. Naime, tulipani dolaze s jednim ili dva reda latica, s privlačnim rubovima, nazubljenim laticama...

I zato su, između, ostalog, i jako fotogeničan ukras doma. Kako smo već napomenuli, briga za tulipane u vazi nije zahtjevna, ali postoje načini kako sačuvati njihovu ljepotu, ali i fotogeničnost što duže.

1. Važnost vode

Tulipani u vazi otprilike traju od pet do 12 dana. To cijelo vrijeme puno "piju" pa je važno redovito im dolijevati vodu. Nakon što ih kupite, potrudite se da im što prije osigurate mjesto u vazi i tako im pomognete da se rehidriraju i procvjetaju.

2. Redovito mijenjajte vodu i obrezujte stabljike

Tulipani ne vole "piti" prljavu vodu, zato je redovito mijenjate (svakih par dana) i svaki put obrežite stabljike za otprilike jedan centimetar.

Također, uklonite višak lišća s tulipana jer mogu početi trunuti u vodi, a može doći i do preranog cvjetanja.

3. Dom iz snova

Tulipanima pronađite dom iz snova. Za početak, nemojte ih smještati na direktnu sunčevu svjetlost, a s obzirom na to da sezona grijanja još traje, držite ih i podalje od radijatora jer će im dehidrirati stabljike, ali i od voća koje oslobađa plinove zbog koji tulipani blijede.

Jedno od pitanja koje će vas možda mučiti oko tulipana je - zašto su se objesili?

Ne brinite se, oni nisu uvenuli. Tulipani koriste vodu kako bi poduprli svoje stabljike. Ako su se objesili na putu do kuće, znači samo da su ožednili tijekom putovanja do vašeg doma. Sve što trebate napraviti je obrezati ih i staviti u vodu. Do jutra će se oporaviti, piše zadovoljna.hr.

Kreću li se tulipani?

Tulipani reagiraju na sunčevu svjetlost i kreću se. Okreću se prema izvorima svjetlosti oko sebe uz nadu da će ih vidjeti oprašivači. Osim toga, možda ste primijetili i da se otvaraju tijekom sunčanih dana, a zatvaraju noći.

Zašto ne ostaju uspravni i što mogu učiniti po tom pitanju?

Tulipani neprestano rastu u svojoj vazi i razigrano se kreću u vodi. To je dio njihovog šarma i nema razloga za brigu. Ako želite da ostanu uspravni postoje stvari koje možete učiniti.

- Prva opcija je da ih stavite u dovoljno visoku vazu kako bi se mogli nasloniti na nju bez savijanja.

- Ako ih želite uspraviti za neku posebnu prigodu, možete ih izvaditi iz vaze i omotati papirom u obliku stošca te ih zatim vratiti u vodu i ostaviti u mračnoj sobi preko noći.

Kada ih ujutro odmotate bit će savršeni.

- Nakon toga nemojte zaboraviti redovito rotirati vazu kako biste spriječili da rastu u jednom smjeru, prema izvoru svjetlosti.

Čije društvo ne vole?

Tulipane ne stavljajte u vazu zajedno s narcisama. Ovo su dva prekrasna proljetna cvijeta, ali nisu prijatelji. Narcise naime izlučuju tvar zbog koje tulipani brže blijede.

Kako fotografirati tulipane?

S obzirom na to da su tulipani i prave zvijede Instagrama, pronašli smo i nekoliko savjeta kako ih najbolje fotografirati za sve one koji će svoje cvjetne ljepotane htjeti podijeliti s pratiteljima na društvenim mrežama.

1. Gledajte ih "oči u oči"

Spustite se na razinu tulipana kako biste uhvatili cijeli raspon njihove ljepote. Fotografirajući ih iz nove perskeptive, predstavit ćete ih na način koji nije čest.

2. Uhvatite detalje

Tulipani imaju toliko detalja i boja. Fotografijrate ih tako da jedan cvijet bude u fokusu kako biste pomoću njega prikazali sve predivne detalje.

3. Obratite pozornost i na pozadinu

Zadnje što želite je fotografirati predivno cvijeće, dok se u pozadini vidi zgužvana kuhinjska krpa (osim ako vam to nije bila namjera=. Pripazite zato na pozadinu vaše fotografije kako bi dodatno poboljšala fotografiju, prenosi zadovoljna.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close