Za snažno srce

Joga vam može pomoći ako imate povišen krvni tlak i ubrzan rad srca

Da jogom zaista možete pridonijeti zdravlju svojeg krvožilnog sustava, pokazala je i jedna pilot-studija koja je trajala tri mjeseca, a u koju su bile uključene osobe s hipertenzijom.
Lifestyle / Flash | 13. 10. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plitko dišete, srce vam ubrzano kuca te imate povišeni krvni tlak?

S obzirom na razine stresa i brzi životni tempo, nije nikakvo čudo što golemi broj ljudi pati od srčanih bolesti i hipertenzije.

Kako biste osnažili srce i dali zdrav poticaj krvožilnom sustavu, isprobajte joga asane koje ciljano djeluju na prsni koš i pluća, piše Alternativa za vas.

Da jogom zaista možete pridonijeti zdravlju svojeg krvožilnog sustava, pokazala je i jedna pilot-studija koja je trajala tri mjeseca, a u koju su bile uključene osobe s hipertenzijom.

Cilj studije bio je pokazati može li uvođenje joga vježbi u svakodnevnu rutinu unaprijediti kardiovaskularno zdravlje te smanjiti rizik od srčanih oboljenja, poput koronarne bolesti srca.

Rezultati su, naravno, bili pozitivni. Pokazalo se, naime, da se uz pomoć joge može usporiti srčani ritam, sniziti krvni tlak, kao i smanjiti rizik od teških srčanih oboljenja.

Tajna takvog učinka joge krije se u dubokom te polaganom disanju koje se prakticira tijekom izvođenja vježbi, kao i u poboljšanoj cirkulaciji i detoks učinku.

Poznato je i da joga poboljšava fleksibilnost te povećava snagu i izdržljivost, a usto umiruje živčani sustav. Samim umirenjem živčanog sustava i uma, ova drevna disciplina usporava srčani ritam te pomaže očuvanju njegova zdravlja. Joga također snaži srčani mišić.

Kod bilo kakvih srčanih tegoba, važno je i da vježbate polako i umjereno kako ne biste preopteretili srce. Također, vježbe uvijek izvodite od onih lakših prema težim.

Joga asane za zdravo i snažno srce

1. Položaj drva (vrksasana)

Stanite uspravno i ravno. Potom savijte koljeno desne noge te stopalo prislonite na potkoljenicu ili na unutarnju stranu lijevog bedra.

Ruke možete sklopiti na prsima ili ih podići u zrak te spojiti dlanove (još jedna varijanta je da ruke podignute uvis ostaju u širini ramena). Ponovite izvođenje položaja i na drugoj nozi.

Ovaj položaj gradi osjećaj za ravnotežu te odlično umiruje um, stoga pozitivno utječe i na srce i krvožilni sustav.

2. Položaj trokuta (trikonasana)

Stanite u malo širi raskorak pa s udahom izdužite desnu ruku te spustite dlan ili na desni gležanj ili uhvatite palac na desnoj nozi. Lijeva ruka ostaje ispružena visoko gore.

Pogled možete usmjeriti prema dlanu lijeve ruke ili u slučaju problema s vratom glava ostaje u neutralnom položaju.

Ostanite u ovom položaju barem 5 dubokih udaha i izdaha. Zatim se polako vratite u stojeći položaj te isto ponovite na drugu stranu tako da lijevi dlan spustite na lijevi gležanj.

Ova joga asana otvara srce i prsni koš, produbljuje disanje, povećava snagu i izdržljivost te jača zglobove. Odlična je i za kardiovaskularno zdravlje.

3. Položaj ratnika (virabhadrasana)

Stanite u široki raskorak. Okrenite desno stopalo prema naprijed, a lijevo malo prema unutra.

Savijte desno koljeno. Lijeva noga je ispružena, a peta može biti i lagano podignuta od poda.

S udahom ruke podignite visoko gore (možete spojiti dlanove ili ih pak ostaviti u širini ramena). Ostanite u položaju dubokih 5 udaha i izdaha, a zatim ponovite sve sa savijenim koljenom lijeve noge.

Položaj ratnika zagrijava i snaži cijelo tijelo, odlično otvara prsni koš, produbljuje dah te snaži srce – smatra se i jednom od najboljih asana za zdravlje srca.

4. Položaj kobre (bhujangasana)

Lezite na trbuh te položite dlanove ispod ramena. S udahom polako podignite glavu, cijeli prsni koš i ramena od poda (pupak ostaje na podu) te lopatice povucite prema dolje (laktovi ostaju uz tijelo).

Ostanite u ovom položaju nekoliko udaha i izdaha pa se s izdahom spustite. Položaj možete izvesti i tako da s udahom i izdahom naizmjence podižete i spuštate prsni koš.

Ova joga asana jača kralježnicu, otvara srce i prsni koš te snaži pluća. Ima terapeutsko djelovanje i kod osoba koje pate od astme.

5. Položaj malog mosta (sethu bandhasana)

Lezite na leđa. Savijte koljena te privucite stopala do sjednih kostiju. S udahom polako podignite prsni koš i zdjelicu od poda.

Isprepletite prste ispod leđa. Ostanite u položaju tijekom 5 dubokih udaha i izdaha, a zatim se s izdahom polako spustite na pod.

Ovaj položaj odlično otvara prsa i prsni koš, potiče duboko disanje te stimulira cirkulaciju krvi prema prsima. Djeluje terapeutski na cijeli dišni sustav te pomaže kod hipertenzije (visokog krvnog tlaka).

Na kraju svakog seta vježbi lezite u savasanu ili položaj mrtvaca. Ta asana izvrsno umiruje živčani sustav, dopušta vam da se potpuno relaksirate i otpustite bilo kakve napetosti.

Kopirati
Drag cursor here to close