K'o na heroinu

Jeste li i vi fitness junky?

Lifestyle / Flash | 18. 08. 2016. u 11:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakloga radnog dana, britanska TV voditeljica Lisa Vickery ustaje u 5 ujutro, trči nešto više od sat vremena, a prije nego sjedne za svoj radni stol, odradi i sat vremena Bikram yoge. Na povratku s posla čeka je novi krug yoge i ponovo trčanje do kuće.

"Ostali misle da nisam normalna, ali ja obožavam osjećaj euforije koju mi vježbanje daje. Ako ne dobijem svoj 'fix', ostatak dana sam loše volje", kaže voditeljica.

Lisa je samo jedna od fitness junkyja modernog doba, kako ih nazivaju stručnjaci, uspoređujući odvikavanje od pretjeranog vježbanja sa odvikavanjem od heroina.

Količina endorfina koju tijelo proizvodi vježbanjem u ekstremnim slučajima naime može biti toliko izražena da može izazvati osjećaj euforije sličan efektu opijata, a baš kao što i narkomani s vremenom trebaju sve veću dozu droge, tako i ovisnici o vježbanju sve veći dio dana provode vježbajući.

Stručnjaci poput dr. Williama Glassera, koji je još 1976. godine proučavao trkače, tvrde da pretjerano vježbanje doista može dovesti do prave ovisnosti.

"Znate da je vježbanje prešlo u ovisnost kada vam ono upravlja čitavim životom, gubite prijatelje i nemate dovoljno vremena za druge sadržaje tijekom dana jer ne možete bez treninga", upozorio je slavni fitness trener Dalton Wong.

Kopirati
Drag cursor here to close