Rujan, listopad, studeni

Jesen ove godine toplija od prosjeka, u BiH se očekuje manje padalina

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi počinje 1. rujna. Astronomski, međutim, nova sezona počinje 23. rujna, na jesenji ekvinocij
Lifestyle / Flash | 01. 09. 2023. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prognoze ukazuju da će ove godine jesen u Bosni i Hercegovini biti toplija od prosjeka, s najznačajnijim pozitivnim odstupanjima na sjeveru Bosne, javlja Anadolu.

"U pogledu padalina, očekuju se manje količine od prosjeka, iako su signali za padaline ovog puta nedovoljno pouzdani. Ipak, moramo biti spremni na deficit u odnosu na uobičajene količine za jesen, posebno u središnjim predjelima Bosne", izjavili su za Anadolu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi počinje 1. rujna. Astronomski, međutim, nova sezona počinje 23. rujna, na jesenji ekvinocij.

Klimatološki to znači da su srednje dnevne temperature zraka u Bosni tijekom rujna oko 15 stupnjeva Celzijusovih, listopada oko deset stupnjeva i studeni oko pet, dok su u Hercegovini redom 20 stupnjeva u rujnu, 15 stupnjeva listopadu i deset stupnjeva tijekom novembra. Padalinski režim značajnije se mijenja u odnosu na ljetni, kiše su dugotrajne, sve više "jesenjih" kiša, a sve manje je pljuskova, te vrlo često uz jutarnju maglu, podsjećaju iz FHMZ-a.

"Međutim, jesen zna ponuditi dosta lijepo vrijeme, nemojmo zaboraviti Miholjsko ljeto. Rekordi maksimalnih temperatura tijekom rujna u BiH idu i preko 40 stupnjeva Celzijusovih, Zenica sa 40,9 stupnjeva izmjerenih 18. rujna 2015. godine i Mostar sa 41,6 stupnja izmjerenih 1. rujna 1902. godine. Moramo biti spremni i na minuse, već od rujna, rekordi minimalnih temperatura znaju se spustiti i do minus 5,7 stupnjeva izmjerenih 30. rujna 1970. godine u Bugojnu i minus 10,6 stupnjeva izmjerenih na Bjelašnici 28. rujna 1906. godine“, navode iz FHMZ-a.

U pogledu padalina maksimalne dnevne sume često idu i iznad 100 litara po metru kvadratnom. Najmlađi rekord, ujedno i najveći, veže se za Mostar - 127 litara po metru kvadratnom, izmjereno je 26. rujna 2010. godine. Rekordne visine snježnog pokrivača odnose se na planinske predjele, tijekom rujna na Ivan-sedlu 12 centimetara 1978. godine i 28 centimetara na Bjelašnici 1964. godine.

 
Kopirati
Drag cursor here to close