Psihološki trik

Je li ovo točno - Ljudima se netko više sviđa nakon što im učini uslugu?!

Kada nekome činimo uslugu, podsvjesno se uvjeravamo da nam se ta osoba mora svidjeti.
Lifestyle / Flash | 31. 03. 2024. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Citat Bena Franklina kaže: "Ljudima se netko više sviđa nakon što im učini uslugu." Ovaj citat otkriva kako čin činjenja usluge nekome uvelike poboljšava našu percepciju o njemu.

Još u 1700-ima, Ben Franklin, jedan od američkih utemeljitelja, vidio je ovaj učinak na djelu: Franklin je imao posla s bogatim suparničkim političarem u zakonodavnom tijelu Pennsylvanije.

Nije volio i protivio se svemu što je Franklin pokušavao učiniti. Ali umjesto da ga pokuša pridobiti čineći mu usluge ili mu laskajući, Franklin je učinio nešto neočekivano....

Pitao je Johna može li posuditi rijetku i vrijednu knjigu iz njegove knjižnice. John je bio iznenađen i pomalo polaskan Franklinovim zahtjevom, te mu je posudio knjigu.

Kad je Franklin tjedan dana kasnije vratio knjigu s iskrenom porukom zahvalnosti, Johnov stav prema njemu učinio je 180...

John, koji je uvijek bio hladan i neprijateljski raspoložen prema Franklinu, počeo je s njim razgovarati toplo i ljubazno. Čak je ponudio Franklinu posuditi više njegovih dragocjenih knjiga u budućnosti.

Franklin je shvatio da je time što je od suparnika zatražio malu uslugu promijenio njihov odnos. John je sada vidio Franklina pozitivno, jednostavno zato što je učinio nešto lijepo za njega.

Ova priča savršeno prikazuje efekt Bena Franklina na djelu. Sugerira da kada nekome činimo uslugu, podsvjesno se uvjeravamo da nam se ta osoba mora svidjeti.

Mislimo: "Dao sam sve od sebe da im pomognem, pa mi se moraju svidjeti." To je način na koji vaš mozak rješava kognitivnu disonancu.

Ova mentalna predrasuda može biti moćan način za izgradnju odnosa i rješavanje problema s ljudima. Dakle, kako možemo koristiti učinak Bena Franklina u našim životima?

Kopirati
Drag cursor here to close