Olimpijska ljepotica

Jahorina sve bliža starom sjaju

Lifestyle / Flash | 30. 12. 2012. u 22:51 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji zimskih sportova, šetnji na čistom zraku, te razgledanja jedinstvenih pejzaža, ali i svi ostali koji žele nezaboravan provod, imaju pregršt razloga da posjete Jahorinu.

Olimpijska ljepotica sve je bliža starom sjaju, onom koji je prije 28 godina putem malih ekrana obišao cijeli svijet, što su prepoznali i brojni turisti koji ovdje danas dolaze da se zabave, a potom se, iz godine u godinu, pononvo vraćaju.

Tijekom dana možete uživati u radostima na snijegu, ali se tu zabava ne završava, jer noću većina gostiju druženje nastavlja u ugostiteljskim objektima - od najmodernijih do onih u etno-stilu.

Tradicionalna jela ovih krajeva, u kombinaciji sa pićima, od kojih su, svakako najpopularnije domaće rakije, gurmane sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Ukoliko odavno niste bili u BiH ćevape morate probati, a zalogaje, preporučuju ugostitelji, zalijte medovačom. Također je važno da ćete se, zahvaljujući domaćinima, koji su ljubazni i raspoloženi da osiguraju sve što trebate, osjećati kao kod kuće, prenose Nezavisne novine.

Stariji imaju gdje prošetati, a oni najmlađi mogu se oprobati u sankanju i izradi kuća od leda ili pak da vrijeme obogate "srodnim" aktivnostima.

Nadaleko poznati olimpijski centar proširio je ponudu, tako da će posjetitelji narednih mjeseci moći uživajti u zabavama, adrenalinskim sportovima i sličnim sadržajima, objedinjenim u programu "Jahorina Ski&Fun".

"Pripremili smo brojne zabave, gdje će izmjenjivati DJ-evi i bendovi, a odmah nakon skijanja turisti se mogu odlično zabaviti u nekom od ugostiteljskih objekata. Ski&Fun akcija će trajati tijekom cijele sezone, a svi sadržaji su besplatni", poručuje Milena Mijatović-Đekić, glasnogovornik Organizacijskog tima "Jahorina Ski&Fun programa".

Miris roštilja i kuhanog vina, zvuci elektronske muzike i brojni mladi dočekali su nas prilikom posjete Jahorini, sa koje stiže još jedna lijepa vijest - odnedavno je bogatija za šestosjed Skočine. Imali smo priliku da se među prvima provozamo i sa visine sagledamo krajolik koji će nam trajno ostati urezan u sjećanju.

Planina, sa tri nova šestosjeda, ali i sustavom za umjetno osnježavanje, sada se može pohvaliti modernim skijalištem, a ako niste skijaši, tu vještinu možete svladati uz škole koje su vam na raspolaganju.

Susjedna Srbija, također, ima slične potencijale, ali je, usprkos tome, prilikom naše posjete na Jahorini zimovao veliki broj turista, ne samo iz te države već i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Njemačke, ali i mnogih drugih zemalja. Doći će, obećavaju, ponovo, a učinit će sve da sa sobom dovedu i svoje poznanike.

"Bila sam ranijih godina na Kopaoniku, a sada sam došla ovdje, po preporuci, u društvu prijatelja. Tu sam tek dva dana, ali sam se već uvjerila da sam trebala ranije posjetiti Jahorinu", navodi studentica iz Novog Sada, koja je ocijenila da su staze odlično pripremljene za skijanje.

Nadležni kažu da Jahorina raspolaže sa 5 000 kreveta, od čega 2 500 u privatnom smještaju i isto toliko u hotelima.

Veoma je važno i to što nećete gubiti vrijeme čekajući da dođete na red za korištenje žičare.

"Ukupan kapacitet vertikalnog transporta je 12 500 skijaša na sat, tako da su gužve na žičarama postale prošlost", ističe Zorica Stojanović, glasnogovornik čuvenog Olimpijskog centra.

Domaćini su optimistični. Nadaju se uspješnoj zimskoj turističkoj sezoni. Uvjeravaju da je u proteklom razdoblju mnogo urađeno kako bi se stanje i na skijalištu i na cijeloj planini poboljšalo. Snježne pahulje, koje su padale prethodnih tjedana, "udružene" sa vještačkim snijegom, zaslužne su za odlične skijaške staze.

Mnogo je uloženo i u sigurnost posjetitelja, tako da su na ovoj planini prisutni znakovi upozorenja kao i zaštitne mreže, a na terenu su i redarska i spasilačka sužba, kako bi sigurnost gostiju bila na što višoj razini.

Iako je mnogo onih koji smatraju da užitak donosi i "debeo" minus u novčanicima, ugostitelji na Jahorini srušili su ovu predrasudu, pa je tako kavu ili neko osvježavajuće piće moguće popiti za istu cijenu kao i u bh. gradovima.

Istina, pojedini ugostiteljski objekti imaju nešto "paprenije" cjenovnike, ali je ponuda kafića i restorana široka, pa odgovarajući za sebe mogu pronaći i oni sa plićim džepovima.

Suvenire i slične poklone, također, možete kupiti po prihvatljivim cijenama, mnogo "bezbolnijim" nego u bogatijim europskim zemljama. Privjesak sa legendarnim Vučkom može se pazariti za dvije marke. Smještaj je prilagođen svim ukusima, ali i debljini novčanika.

"Smještaj na Jahorini možete dobiti od 10 eura, kada je u pitanju privatni, do 100 eura u luksuznim hotelima, naravno, u zavisnosti od razdoblja. Najskuplja, ali i najtraženija je novogodišnja smjena", naglašava Stojanovićeva.

Svi hoteli na Jahorini organizuju doček Nove godine i jamče nezaboravan provod. Ukoliko se još niste odlučili gdje ćete provesti "najluđu noć", pozivaju vas domaćini sa olimpijske planine.

"Poraženi" Švicarska i Japan

Najveći procvat Jahorina je doživjela 1984. godine, kada su tu održane Zimske olimpijske igre. Uspjeh ove naše planine ogleda se i u činjenici da su te godine kandidati za Olimpijadu bili čak i Japan i Švicarska.

Pored ovoga, na bh. planinskoj ljepotici održana su brojna druga natjecanja.

Jahorina je 1974. godine bila organizator Europskog i Svjetskog omladinskog kriterija u skijanju, što je predstavljalo veliku afirmaciju planine.

Kopirati
Drag cursor here to close