2012.

2012. u slici i riječi

Lifestyle / Flash | 31. 12. 2012. u 00:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je posljednji dan 2012. godine, kraj majanskog kalendara nije donio smak svijeta kao što su mnogi očekivali spremajući se za kataklizmičke scene iz filmova katastrofe.

Doduše, u Mostaru i regiji godina je započela s nezapamćenim snježnim nevremenom koje je blokiralo gradove, sela i prometnice, pa su lokalni apokaliptičari u tom snijegu vidjeli najavu majanskih predviđanja.

 

Najčitanije vijesti o mostarskim događanjima su neminovno vezane za crnu kroniku, pa ćemo izdvojiti i par lijepih događaja za Mostar poput otvaranja kina u sklopu tržnog centra Mepas Mall, ali i Čokoladnih nereda kao odgovor na navijačke nerede koji i ove godine nisu zaobišli Mostar, i to u više navrata.

 

U Mostaru je dovršena i zgrada Gradske vijećnice, nekadašnje Treće osnovne škole, koja ni dan danas nije useljena zbog ingenioznog projekta lokalnih političara – spomeničke krize.

Grad na Neretvi dobio je i podružnicu iStudija, svjetsku priznatu agenciju za oglašavanje na društvenim mrežama. 25-godišnja Mostarka Ivona Milas, voditeljica bh. Ureda, otkrila nam je zašto se reklamirati na društvenim mrežama.

Kulturnu scenu u gradu na Neretvi i BiH je obogatila i posjeta dueta Šulić-Hauser poznatijih kao 2Cellos koji su u prosincu održali koncert u Mostaru pred prepunom dvoranom HD Herceg Stjepan Kosača.

U prvom mjesecu 2012., BiH je, 14 mjeseci nakon izbora, dobila Vijeće ministara, što ne znači da se kriza u državi nije nastavila, štoviše ona još uvijek traje, a do kada - ne zna se. Koalicije se sastavljaju i rastavljaju, svatko koalira sa svakim, što i kontroverznog Željka Komšića ostavlja zbunjenog pa napušta SDP i postaje prvi nestranački član bh. predsjedništva. Bh. politička scena 2012. ostaje bez Nijaza Durakovića koji umire u 63. godini života.

Nešto bolje političke vijesti stižu iz Hrvatske čiji su građani početkom godine izglasali referendum za ulazak u Europsku uniju. Paralelno s tim, započinju i suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za gospodarski kriminal, korupiju i ratno profiterstvo. Sanader je dosad osuđen na 10 godina zatvora.

U zatvor ide i bivši dopredsjednik Vlade Radimir Čačić zbog prometne nesreće koju je prouzročio u Mađarskoj. Tužnu vijest Hrvatska dobiva smrću predsjednika Sabora Borisa Šprema.

Najveće slavlje u Hrvatskoj su donijele vijesti o generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u drugostupanjskom haškom suđenju oslobođeni krivnje.

S druge strane, Srbija je krenula daljnjim putem izolacije nakon što je za predsjednika izabran Tomislav Nikolić koji nedugo potom izaziva salve negativnih reakcija zbog provokativnih izjava o Vukovaru i Srebrenici. Iste godine, Srbija kao da kreće u reforme, a prvi na listi se našao tajkun Miroslav Mišković čije će suđenje sigurno duboko potresti tamošnju političku scenu.

Makedonija je s prvim danom 2012. izgubila svog prvog predsjednika Kiru Gligorova koji je umro u 95. godini, tako da su od prvih izabranih predsjednika u državama na prostoru bivše Jugoslavije ostali živi još samo Milan Kučan i Momir Bulatović.

Ljeto 2012. je obojeno sportskim bojama zbog održavanja Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, te zbog dugo očekivane Olimpijade u Londonu. Španjolska je očekivano postala europskim prvakom porazivši Italiju u finalu, dok se Hrvatska oprostila već u grupnoj fazi. Rezultatski nije razočarala, jer su u finalu igrale reprezentacije koje su i u skupini bile ispred Hrvatske. Nakon prvenstva, reprezentaciju napušta Slaven Bilić, a naslijeđuje ga Igor Štimac.

Hrvatski nogomet u 2012. je obilježila i tužna vijest o smrti nekadašnjeg reprezentativca Dubravka Pavličića koji je umro u 45. godini života.

U svijetu je godina započela sa, sada već legendarnim, potonućem broda Costa Concordia uz obalu Italije, a kapetan Schettino ulazi u povijest svojom glupošću i kukavičlukom. Brod još uvijek nije izvađen iz mora, a lokalnim vlastima služi kao turistička atrakcija.

Građanski rat u Siriji, koji je započeo Arapskim proljećem iz 2011., još uvijek traje, a u protekloj godini je život u njemu izgubilo više od 40 000 ljudi. Za razliku od Libije, zapadne sile još uvijek nisu intervenirale u korist pobunjenika, što je i razumljivo s obzirom da službenu vlast Bashira al-Assada podržavaju Rusija i Kina.

Vječni sukobi između Izraelaca i Palestinaca su se nastavili, ali Palestina ove godine ima razloga za slavlje jer je primljena kao posmatrač u Ujedinjene narode, što je prvi korak na putu prema međunarodnom priznanju.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange u lipnju utočište traži u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi se zaštitio od izručenja u SAD gdje mu prijeti smrtna kazna. Iako mu je Ekvador odobrio azil, Assange se još uvijek nalazi u Londonu jer ne smije napustiti zgradu veleposlanstva.

U Americi je 2012. obilježena ponovnim izborom Baracka Obame koji je porazio već zaboravljenog Mitta Romneya. Ameriku su u 2012. pogodili, sada već uobičajeni, slučajevi nasumične pucnjave – u kinu u gradu Aurori na prikazivanju Batmana i nedavni slučaj iz osnovne škole u Newtonu. Američki kraj godine je obilježen i uraganom Sandy koji je pogodio sjeveroistočnu obalu i nanio ogromne materijalne štete.

Svijet i svijet showbusinessa su 2012. napustili pjevačke legende Whitney Houston i Donna Summer, a u Hrvatskoj je umro panker Branko Črnac Tusta, frontman KUD Idijota.

Umrli su i američki književnik Gore Vidal, te hrvatski putopisac i političar Joža Horvat, američki astronaut Neil Armstrong i bosanskohercegovački slikar Mersad Berber. Svijet su u 2012. napustili i srpska glumica Zlata Petković, te francuski strip majstor Moebius i legendarna Emmanuele Sylvia Kristel.

Status priča godine su zaslužili austrijski padobranac Felix Baumgartner i južnokorejski muzičar Psy. Felixov rekord u najdužem slobodnom padu i Psyev rekord u broju gledanja Gangnam Style na Youtubeu će se teško oboriti i u narednim godinama, iako Tonči Huljić najavljuje još veći hit za 2013.

Kopirati
Drag cursor here to close