Kako povećati natalitet

Izumiremo: Hitno zaustaviti pad nataliteta

Lifestyle / Flash | 16. 12. 2016. u 10:25

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veliki problem Europe, ali i naših prostora je pad nataliteta i pokazatelji koji već dugo govore o većoj stopi umrlih nego rođenih, zbog čega je potrebno osmisliti programe kojima se unapređuje natalitet, po uzoru na neke zemlje EU'', rečeno je danas na sastanku predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljka Čubrilovića i predsjednika Svjetskog kongresa za porodicu i brak Brajanom Braunom.

Braun je najavio da će nadležnim institucijama i agencijama u Republici Srpskoj uputiti poziv za sudjelovanje na kongresu koji će biti održan u Budimpešti 27. i 28. svibnja 2017. godine i čija tema će biti upravo kako povećati stopu nataliteta.

Sudjelovanje na Kongresu potvrdili su lideri brojnih država, ne samo EU, nego i svijeta.

Na sastanku u Banjoj Luci Čubrilović je istakao da je pad nataliteta u Republici Srpskoj izražen nakon posljednjeg rata, poslije kojeg je došlo i do velikih migracija stanovništva.

Istaknuo je da se mnoge područne škole zatvaraju zbog nedostatka djece, pa čak i u onim područjima u kojima nije bilo direktnih ratnih djelovanja, priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Predsjednik Svjetskog kongresa za porodicu i brak Brajan Braun naglasio je da je osnovni zadatak asocijacije kojom predsjedava da kroz osmišljavanje politika i njihove realne primjene radi povećanja stope nataliteta.

''Vlade Mađarske i Rusije imaju programe kojima se unapređuje natalitet, recimo kroz subvencije. Međutim, i onda kada vlade nemaju dovoljno novca za te politike, uvijek postoje načini da se radi na povećanju stope nataliteta i mi smo tu da pomognemo da se takvi programi realiziraju'', rekao je Braun.

Predsjednik Čubrilović zahvalio se na želji Svjetskog kongresa za porodicu i brak da pomogne zaustavljanje pada nataliteta na ovim prostorima kroz svoje programe, projekte i skupove posebno onim institucijama u Republici Srpskoj koje se bave tim problemima kao što je Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Naglasio je da će Narodna skupština tim projektima dati realnu i iskrenu podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close