Otrovani psi

Grude: Zabilježeno trovanje pasa, prst sumnje uperen prema lovcima

Lifestyle / Flash | 15. 03. 2017. u 09:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici Gorice i Sovića iz općine Gruda sumnjaju da su im psi uginuli zbog otrovnih mamaca koje su postavljeni po brdu i polju.

Vlasnici pasa sumnjaju da su uginuli psi pojeli otrovne mamce koje su najvjerojatnije postavili lovci kako bi suzbili veliki broj štetočina, ponajprije lisica, na ovom području. Jednom od oštećenih to je potvrdio i veterinar koji je pregledom psa utvrdio da je uginuo upravo od jakog otrova, pišu Grude Online.

Emil Jurčić iz HLU ''Malič'' Grude je rekao kako o bacanju otrova nemaju nikakvih informacija, te da se njihova udruga ograđuje od ovoga i da ne mogu znati što pojedinci rade.

Međutim, kako Grude Online neslužbeno doznaju, sumnja se da je otrov postavila upravo grupa lovaca i o tome obavijestila svoje kolege da ne puštaju pse po lovištu. Tako su nastradali samo psi onih koji nisu znali za provedenu ''akciju''.

Ovim postupkom ugrožene su i domaće životinje kao i zdravlje ljudi, te je prekršen i Članak 29. Federalnog Zakona o lovstvu u kojem jasno stoji: Trovanje divljači je zabranjeno. Iznimno od stavka 1. ovog članka, federalni ministar može na zahtjev zainteresiranih osoba (inspektora, lovačke udruge i dr.) odobriti trovanje određene vrste divljači u slučaju izravne opasnosti koja od te divljači zaprijeti životu ili zdravlju ljudi, zdravlju domaćih životinja ili opstanku zaštićene divljači. Uz zahtjev se obvezno dostavlja stručno mišljenje o razlozima za davanje odobrenja za trovanje određene vrste divljači. U odobrenju za trovanje divljači odredi se način i vrijeme uporabe otrova i osobe odgovorne za te poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close