Jedno od ključnih povijesnih mjesta

Grad koji potiče žustre rasprave i nagađanja: Je li ovo najstariji grad na svijetu?

Smješten nedaleko od rijeke Jordan, Jerihon je kontinuirano naseljen više od 11.000 godina, bio je značajna trgovačka postaja tijekom većeg dijela svog postojanja, a spominje se čak i u Starom zavjetu.
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li ikada razmišljali o tome koji je najstariji grad na svijetu? Među znanstvenicima ovo pitanje uvijek izaziva žustre rasprave i nagađanja, jer se ne slažu svi oko same definicije grada. Ako je grad definiran brojem stanovnika, mora li biti kontinuirano naseljen da bi se kvalificirao kao jedan od najstarijih? Mora li to mjesto i danas postojati? Unatoč mnogim kontroverzama, mnogi povjesničari skloni su misliti da je to Jerihon, koji se u Bibliji spominje kao prvi grad koji su Izraelci osvojili nakon izlaska iz Egipta pod vodstvom vođe Jošue, piše Putnikofer.hr.

Kontinuirano naseljen grad s 11.000 godina povijesti

Smješten nedaleko od rijeke Jordan, Jerihon je kontinuirano naseljen više od 11.000 godina, bio je značajna trgovačka postaja tijekom većeg dijela svog postojanja, a spominje se čak i u Starom zavjetu.

Foto: Pixabay / Brdo iskušenja u Jerihonu

Grad se razvio na području Palestine kada su u njemu živjeli lovci srednjeg kamenog doba. Kuće su gradili od sušene opeke, a prema arheološkim istraživanjima utvrđeno je kako su gradske zidine bile toliko snažne da ih se nije moglo srušiti bez višegodišnje opsade. Danas je Jerihon grad u kojoj živi oko 20.000 ljudi, udaljen je samo 40 kilometara od Jeruzalema te je idealna destinacija za sve one koji žele osjetiti mistiku nekadašnjih vremena.

Od lovaca-sakupljača do poljoprivrednika: Fascinantna povijest grada

Raznolika geološka formacija područja i jedinstvene tropske i suptropske klimatske zone, aluvijalno tlo i fascinantni izvori učinili su Jerihon privlačnom plodnom oazom za lovce-sakupljače, koji su se naselili u razdoblju kasnog epipaleolitika, a kasnije njihovi potomci, Natufijci, koji su možda započeli proces pripitomljavanja. U neolitskim razdobljima Jerihon je bio svjedok razvoja poljoprivrede te složene i uspješne zajednice.

Puno puta mijenjao svoje ime, a najnovija otkrića ponovno potiču rasprave

Drevni Jerihon, također poznat kao Tell es-Sultan, kroz povijest je dobivao razna imena: Grad palmi, Božji raj, Mjesečev grad, Grad divova i glavni grad Ghora. Njegovo je staro ime "Ariha" izvedeno iz imena kanaanskog boga mjeseca, "Yeriho", i od "Ruha", što na arapskom znači "miris".

Video: The Oldest City On The Planet: Jericho // Behind The Wall

Današnje ime ujedinjuje obje referentne vrijednosti kanaanske riječi, onu mirisa i ime boga mjeseca. Drevno kanaansko ime "Ruha" nedavno je otkriveno na egipatskom isklesanom kamenom skarabeju iz drugog tisućljeća prije Krista, što ukazuje na kontinuitet palestinskog naslijeđa tisućljećima.

Važan trgovački centar tijekom povijesti, povezan s glavnim trgovačkim rutama između Azije, Afrike i Europe

Drevni Jerihon bio je jedno od ključnih mjesta na karti Bliskog istoka, često nazivano kolijevkom civilizacije. Njegova bogata kulturna baština proteže se kroz prapovijest, o čemu svjedoče raznoliki spomenici.

Foto: Alamy / Jerihon

Također, Jerihon je imao ključnu ulogu u drevnim cestovnim mrežama koje su se protezale sjever-jug i istok-zapad, istovremeno služeći kao važno središte kulture i trgovine.

Spomenik prošlosti sa značajnim kulturnim nasljeđem

Sve gore navedene značajke potaknule su istraživače da Jerihon proglase najstarijim gradom na svijetu. Tijekom 9.-8. tisućljeća prije Krista, grad je bio ograđen kamenim zidom, kulom i jarkom. U ovoj zajednici je prakticiran značajan kultni aspekt neolitskog života, povezan s obožavanjem predaka, što danas potvrđuje niz lubanja ukrašenih žbukom, na kojima su obojene crte ljudskog lica.

Kopirati
Drag cursor here to close