Ljudska prava

Glas mladih za mir: Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

Okrugli stol u Sarajevu istraživao je mirovni aktivizam mladih na Zapadnom Balkanu i promatrao kako regija provodi Rezoluciju 1250 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Agendi za mlade, mir i sigurnost.
Lifestyle / Flash | 08. 12. 2023. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Populacijski fond Ujedinjenih naroda, zajedno s Al-Jazeera Balkans Festivalom dokumentarnog filma, Regionalnim uredom za suradnju mladih Zapadnog Balkana i Volonterskim programom Ujedinjenih naroda, održao događaj u sjedištu U-a u Sarajevu, slaveći važnu ulogu mladih u izgradnji mira i kreiranju politika.

Ovaj događaj dio je niza događaja koji se održavaju ususret Danu ljudskih prava, 10. prosinca, kojim se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Taj povijesni dokument utjelovljuje neotuđiva prava svih - bez obzira na rasu, boju kože, vjeru, spol ili dob.

Mirovni aktivizam mladih

Okrugli stol u Sarajevu istraživao je mirovni aktivizam mladih na Zapadnom Balkanu i promatrao kako regija provodi Rezoluciju 1250 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Agendi za mlade, mir i sigurnost.

Samid Šarenkapić, voditelj odjela za mlade u UNFPA u BiH, naglasio je ključnu ulogu angažmana mladih u oblikovanju postkonfliktnog identiteta Bosne i Hercegovine. Istaknuo je značajan potencijal mladih. Šarenkapić je izjavo: "Ovi mladi ljudi donose svježe perspektive, inovativna rješenja i duboku želju za napretkom, koji su ključni u suočavanju sa složenim izazovima poslijeratnog društva."

Direktor Film Festivala AJB DOC, Edhem Fočo, ističe važnost kreiranja kratke i efektne dokumentarne forme koja daje priliku mladim autorima da, za relativno kratko vrijeme i svojim mobilnim telefonom, stvore sadržaj koji razumiju mlađi gledaoci. Mi smo zahvalni UNFPA na ovogodišnjoj suradnji, mislim da će ova saradnja dati dodatnu važnosti našem nastojanju da mlade autore, ali i publiku, vežemo za dokumentarni film, kao možda najefektnijem alatu za dublje shvaćanje najvažnijih tema današnjice.

Ulaganje u mlade

Dr. Jago Salmon, šef Ureda za koordinaciju UN-a u Bosni i Hercegovini, dodao je: „Pozivam svakoga od nas, od kreatora politika do nastavnika, od civilnog društva do međunarodnih organizacija, da donesemo odluku o ulaganju u mlade Bosne i Hercegovine, slušajući ih i dajući im alate koji su im potrebni. Jer u njihovom glasu leži sjeme budućnosti Bosne i Hercegovine.”

Na događaju je prepoznato da se angažman mladih u BiH suočava sa značajnim izazovima. Političke podjele i dalje sprečavaju inkluzivo sudjelovanje mladih u donošenju odluka i ograničavaju mogućnosti, često sprečavajući puno ostvarivanje potencijala mladih. Kroz zajednička nastojanja da se suprotstavi ovim izazovima i pokaže bezbrojne sposobnosti mladih u BiH, UNFPA, u suradnji sa svojim partnerima, aktivno radi na uključivanju mladih.

Na događaju su Al Jazeera Balkans i Populacijski fond Ujedinjenih naroda dodijelili nagrade mladima u regiji za inovativne oblike pripovijedanja, usmjerene na izazovne, osjetljive teme, predstavljanje novih, dinamičnih priča i promoviranje narativa o miru.

Kopirati
Drag cursor here to close