Kasturba Gandhi

Gandhi je s 13 godina sklopio dogovoreni brak u kojem je ostao narednih 60

Premda je to bio tipični indijski dogovoreni brak, Gandhi i njegova supruga ostali su u braku više od 60 godina, sve do njene smrti. On se više nikada nije ženio, a i sam je umro nedugo nakon nje.
Lifestyle / Flash | 11. 04. 2024. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Satyagraha Foundation / Mahatma i Kasturba Gandhi stupili su u brak kao tinejdžeri

Čuveni indijski politički vođa Mahatma Gandhi oženio se u dobi od samo 13 godina, a njegova supruga Kasturba, s kojom je u braku proveo 60 godina, rođena je na današnji dan prije 155 godina, 11. travnja 1869. u Porbandaru.

Riječ je o gradu u indijskoj saveznoj državi Gujarat, a u doba Kasturbinog i Gandhijevog rođenja ondje je vladao maharadža od Porbandara kao autonomni vladar pod britanskim vrhovništvom.

Rođena je kao Kastur Kapadia, od milja zvana "Ba" (majka). U dobi od sedam godina zaručena je za Mohandasa Gandhija, koji je također potjecao iz kaste Bania.

Njihov je brak dakle bio dogovoren, što je uobičajeno u tim krajevima. Prisjećajući se tog vjenčanja, Gandhi je jednom rekao da je za njih djecu-mladence to uglavnom značilo nositi novu odjeću, jesti slatkiše i igrati se s rođacima.

Njegova novopečena supruga isprva je, po tadašnjem običaju, dosta vremena provodila kod svojih roditelja.

Ipak, bili su očigledno i u kontaktu, jer im se prvo dijete rodilo već kad je Gandhiju bilo samo 15 godina. Nažalost, umrlo je nakon svega nekoliko dana.

Kasnije su dobili još četvero djece, sve redom sinove (Harilal (1888-1948), Manilal (1892-1956), Ramdas (1897-1969) i Devdas (1900-1957)).

Video: Mahatma Gandhi and wife Kasturba visit poet Rabindranath Tagore at Santiniketan

Kasturba Gandhi stajala je uz svog supruga na političkim demonstracijama. Imala je veliku snagu volje i često je čak prkosila svom neiskusnom mužu koji je od nje zahtijevao poslušnost.

Godine 1897. otputovala je u Južnu Afriku sa svojim mužem. Od 1904. do 1914. živjela je u naselju Phoenix u blizini Durbana.

Tijekom prosvjednog pokreta 1913. protiv uvjeta rada Indijaca u Južnoj Africi, Kasturba je uhićena i zatvorena tri mjeseca uz prisilni rad.

Kad se Gandhi vratio u Indiju 1915. kako bi podržao indigo-plantažere, Kasturba ga je pratila. U Indiji je Kasturba Gandhi govorila na sastancima u ime svog supruga dok je bio u zatvoru. Poučavala je ljude higijeni i učila žene i djecu čitanju i pisanju.

Kasturba je bolovala od kroničnog bronhitisa. U siječnju 1944. doživjela je dva srčana udara. Nakon toga većinu vremena provodila je u krevetu.

Nakon dugog oklijevanja, vlada joj je poslala specijalista tradicionalne indijske medicine, no njezino se stanje samo nakratko popravilo. Umrla je u prisustvu muža 22. veljače 1944.

Važna je činjenica da su Gandi i Kasturba ostali vjerno u zajedničkom braku više od 60 godina, sve do njene smrti u dobi od 74 godine.

Gandhi je ubijen nekoliko godina nakon njezine smrti.

Video: Kasturba Gandhi: Mother of the Nation
Kopirati
Drag cursor here to close