Nezdrava navika

Evo zašto nije zdravo zaspati uz upaljeni televizor

Nema ništa slađe nego zaspati na kauču pred upaljenim televizorom, ali čini se da ova praksa nije dobra za naše zdravlje,
Lifestyle / Flash | 18. 03. 2024. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većini se ovo dogodilo barem jednom – zaspale smo pred televizorom. Nekima je to čak preraslo u naviku pa gotovo svake večeri umjesto u krevetu u san utonu na kauču – ili ako televizor imaju u spavaćoj sobi, zaspu uz upaljeni televizor.

Možda nisi znala, ali ovakva praksa nije dobra za naše zdravlje - a ni za tvoju liniju.

Razlozi zašto moraš pripaziti

Žene kojima se često dogodi da zaspu pred televizorom imaju veći rizik od problema s prekomjernom težinom – ovo je potvrdilo istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje u Bethesdi, Maryland.

Sudionice ovog istraživanja u dobi od 35 do 74 godine odgovarale su na pitanja o svojim navikama spavanja: zaspu li često pred televizorom, ostavljaju li noću upaljena svjetla te spavaju li u potpunoj tami. Ispitanicama istraživanja se također izmjerio indeks tjelesne mase i opseg tijela. Ista su mjerenja provedena i pet godina nakon završetka istraživanja kako bi se usporedili rezultati, piše Žena.hr

Istraživanje iz Marylanda pokazalo je kako su žene koje su spavale s upaljenim svjetlima ili televizorom imale čak 17 posto veću vjerojatnost dobiti oko pet kilograma ili više tijekom pet godina, u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku. Pri tom, malo noćno svjetlo u spavaćoj sobi nije utjecalo na rezultate.

Hormoni

Znanstvenici su otkrili kako uzrok takvih rezultata leži uglavnom u jednom faktoru – hormonima. Naime, umjetno svijetlo poput svjetla ekrana može promijeniti nivo hormona u našem organizmu, a ujedno utječe i na druge biološke procese koji povećavaju rizik od pretilosti. Pojednostavljeno rečeno, nedovoljno kvalitetnog i mirnog noćnog odmora znači i brže debljanje. Dakako, pretilost donosi niz zdravstvenih problema i rizik od nekih ozbiljnih bolesti.

Ovo je dakle itekako valjan razlog zašto bi trebala pripaziti da više ne zaspiš pred televizorom i da napokon usvojiš zdrave navike spavanja i odlaska u krevet. Ako ne znaš kako stati na kraj toj štetnoj navici, evo nekoliko jednostavnih savjeta koji ti u tome mogu pomoći:

  • Zdravo grickanje – čips, kokice, keksi – brdo ugljikohidrata koje nerijetko konzumiramo gledajući film ili omiljenu seriju dodatno će nas usporiti i uspavati. Radije biraj zdrave grickalice kao to su sjemenke, voće ili orašasti plodovi.
  • Ustani i protegni se – čim osjetiš da postaješ sve više pospana i da ti je teško pratiti radnju filma ili serije, ustani, prošeći i napravi nekoliko jednostavnih vježbi istezanja da se razbudiš. Otvori prozor i duboko udahni svjež večernji zrak.
  • Dodatna aktivnost – umjesto da samo opušteno sjediš (ili, još gore, ležiš) pred televizorom, zabavi se još nekom radnjom dok gledaš film. To može biti štrikanje, peglanje ili manikura – bili
Kopirati
Drag cursor here to close