Zajednička izjava

Europska unija predano radi na osiguravanju ravnopravnosti žena diljem svijeta

Lifestyle / Flash | 07. 03. 2017. u 16:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao što je činila kad je osnovana, Europska unija i danas podupire žene u Europi i diljem svijeta. Prije šezdeset godina ravnopravnost žena i muškaraca uključena je u Ugovor iz Rima kao jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije. U to doba Europa je svojim zauzimanjem za načelo jednake plaće za jednak rad bila jedinstvena u svijetu. Od tada EU nastavlja tim putem i ostvaruje vidljiv napredak u svim područjima. Neumorno radimo na obrani prava žena i njihovu osnaživanju u borbi protiv diskriminacije i spolno zasnovanog nasilja'', ističe se u priopćenju Delegacije Europske unije u BiH.

Broj žena koje rade, diplomiraju, aktivne su u politici ili su na vodećim položajima u europskim poduzećima 2017. veći je nego ikad. U Europskoj komisiji žene čine 55 % ukupne radne snage. Međutim, i dalje se previše žena, posebice samohranih majki, bori za ekonomsku nezavisnost u Europskoj uniji. Stopa zaposlenosti žena u Europskoj uniji dosegnula je 2016. rekordnih 65,5 %, no to je još daleko od 77 % zaposlenih muškaraca.

''Treba učiniti mnogo više unutar i izvan Europe. Žene su često među najranjivijim grupama u sukobima, kad su posrijedi migracije ili raseljavanje, ili ondje gdje se najjače osjećaju posljedice klimatskih promjena i siromaštva. Osim toga, u trenutačnoj migracijskoj situaciji broj žena koje dolaze u EU kao žrtve trgovine ljudima eksponencijalno raste.

Netoleranciju prema ženama i mizoginiju susrećemo u javnom životu i pod okriljem kukavičke anonimnosti na internetu. Sve je više napada na prava žena. Previše Europljana smatra da se spolni odnos bez pristanka može opravdati. Žene su također najizloženije diskriminaciji i nasilju, posebno u područjima sukoba diljem svijeta.

No, one su često prve koje traže rješenja, nalaze snagu u teškim vremenima i imaju viziju budućnosti svojih zemalja. Zato EU i dalje surađuje sa ženskim skupinama u svijetu, među ostalim i u izazovnim sredinama kao što su Afganistan ili Sirija'', dodaje se.

Iz Europske unije navode da će nastaviti djelovati u Europi i inozemstvu, i to konkretno na sljedeće načine:

S pomoću Strateškog djelovanja za ravnopravnost spolova 2016.–2019. Europska komisija rješava nejednakosti u važnim područjima poput rada, plaće, odlučivanja i nasilja. Europska komisija posvetila je 2017. iskorjenjivanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.
Komisija će ove godine predstaviti novu inicijativu za usklađivanje posla i obiteljskog života namijenjenu roditeljima i skrbnicima.

Na temelju naše predložene reforme zajedničkog europskog sustava azila migranticama koje dolaze u Europu kako bi dobile zaštitu i koje su doživjele nasilje pružit će se liječnička skrb, pravna pomoć, savjetovanje u slučaju traume i psihosocijalna pomoć.

Komisija će nastaviti pratiti spolnu dimenziju sprečavanja i suzbijanja trgovine ljudima pri provedbi politika i zakonodavstva u području borbe protiv trgovine ljudima.

Kad je riječ o vanjskim odnosima, Komisija će se u okviru Akcijskog plana za spolnu ravnopravnost posebno usredotočiti na pomoć ženama i djevojčicama diljem svijeta kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja obitelji, tržištu rada, političkom životu i koje se suočavaju s diskriminirajućim propisima i zakonima o nasljeđivanju, državljanstvu ili posjedu zemlje. Kako bi se pobrinula da pomoć dođe do najranjivijih, Komisija će nastaviti sustavno primjenjivati spolno osjetljiv pristup na humanitarnu pomoć.

Komisija će i dalje biti predvodnik u provedbi UN-ovih ciljeva održivog razvoja, među ostalim spolne ravnopravnosti.

''Nećemo i ne smijemo se prestati boriti za rodnu ravnopravnost, za sigurnost žena i djevojčica te za jačanje njihovih prava kako bi potpuno ostvarile svoje potencijale. Kao i prije 60 godina Europska unija predano radi na osiguravanju ravnopravnosti žena diljem svijeta'', ističu potpisnici:

· Prvi potpredsjednik Frans Timmermans

· Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini

· Povjerenik za proračun i ljudske resurse Oettinger

· Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn

· Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica

· Povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos

· Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen

· Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides

· Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova Vera Jourová

Kopirati
Drag cursor here to close