Bijes i poruga

Egipatski dar svijetu | Zar se stvarno planira obnova piramide u Gizi

Vaziri je u videu objavljenom na Facebooku prikazao radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje Mikerinove piramide, uz Keopsovu i Kefrenovu jednu od tri slavne piramide u Gizi.
Lifestyle / Flash | 03. 02. 2024. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Početak radova na obnovi Mikerinove piramide u Gizi izazvao je kritike

Početak radova na obnovi Mikerinove piramide u Gizi izazvao je kritike stručnjaka i potaknuo porugu na društvenim mrežama, no suprotno tomu čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete Musfata Vaziri obnovu naziva "projektom stoljeća".

Vaziri je u videu objavljenom na Facebooku prikazao radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje Mikerinove piramide, uz Keopsovu i Kefrenovu jednu od tri slavne piramide u Gizi.

Ona je izvorno bila obložena granitom, ali je s vremenom izgubila dio pokrova. Rekonstrukcijom granitnog sloja želi joj se vratiti originalan izgled, prenosi Hina.

- Predviđeno je da radovi traju tri godine i bit će "egipatski dar svijetu u 21. stoljeću", rekao je Vaziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekt.

No brojni uzrujani korisnici društvenih mreža ispod videa su ostavili vrlo kritične komentare.

- Nemoguće! Samo je to još nedostajalo, popločavanje Menkaureove piramide! Kada ćemo prekinuti apsurde u upravljanju egipatskom baštinom?, napisala je egiptologinja Monica Hanna.

Dodala je da "sva međunarodna načela o obnovama zabranjuju takve intervencije", pozvavši sve arheologe da "odmah reagiraju".

Ostali komentatori uglavnom su sarkastični:

- Kad će isplanirati projekt ispravljanja tornja u Pisi?, upitao je jedan.

Drugi je predložio da "oblože piramide tapetama umjesto pločicama."

Pitanje očuvanja baštine u Egiptu, kojemu turizam donosi 10 posto bruto domaćeg proizvoda često je predmet žestokih rasprava.

Nedavno uništenje čitavih područja povijesnog područja Kaira dovelo je do snažne mobilizacije civilnog društva, kojemu je uglavnom zabranjena politička aktivnost i sada glavninu svoje borbe s vladom koncentrira na pitanja urbanog planiranja i baštine.

Rasprava se nedavno usredotočila na džamiju Abu al-Abasa al-Mursija iz petnaestog stoljeća u obalnom gradu Aleksandriji, drugome po veličini u Egiptu.

Lokalne vlasti najavile su istragu nakon što je izvođač radova zadužen za obnovu odlučio prebojati stropove najveće gradske džamije.

Kopirati
Drag cursor here to close