Zabrinuta djeca

Djed Božićnjak ne boji se snježne oluje: Isporučit će darove djeci

''Djed Božićnjak nema službeni plan leta, tako da vojska nikad nije sasvim sigurna kada će on točno poletjeti, niti ne zna njegovu točnu rutu'' - rekao je Wiseman.
Lifestyle / Flash | 24. 12. 2022. u 14:19 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vojni dužnosnici uvjerili su zabrinutu djecu da arktička eksplozija i snježna oluja koje su ovaj tjedan izazvale pustoš u zračnom prometu u SAD-u neće spriječiti Djeda Božićnjaka da obavi svoj let na Badnjak, prenosi Hina.

''S vremena na vrijeme moramo se suočiti s polarnim vrtlogom, ali Djed Božićnjak živi cijelu godinu u jednom vrtlogu na Sjevernom polu, tako da je navikao na ovakvo vrijeme'' - rekao je Ben Wiseman, glasnogovornik Sjevernoameričkog zapovjedništva za protuzračnu obranu (NORAD), koji prati božićni let.

Svjetsko putovanje

Već 67 godina NORAD, združeno američko-kanadsko vojno zapovjedništvo sa sjedištem u bazi zračnih snaga Peterson u Colorado Springsu u Coloradu objavljuje slike i novosti o svjetskom putovanju legendarnog lika.

Tradicija traganja za Djedom Božićnjakom nastala je 1955. godine kad je u listu u Colorado Springsu pogrešno otisnut telefonski broj robne kuće za djecu da mogu nazvati i razgovarati s Djedom Božićnjakom.

Navedeni broj pripadao je onome što je tada bilo poznato kao Zapovjedništvo kontinentalne protuzračne obrane.

Pozivi djece

Službenik koji je imao razumijevanja prihvaćao je dječje pozive i uvjeravao ih da je Djed Božićnjak u zraku i prema rasporedu kako bi isporučio darove dobrim djevojčicama i dječacima, leteći u svojim saonicama koje vuku sobovi.

''Djed Božićnjak nema službeni plan leta, tako da vojska nikad nije sasvim sigurna kada će on točno poletjeti, niti ne zna njegovu točnu rutu'' - rekao je Wiseman.

''Nakon što glavni sob veselog starog vilenjaka Rudolf uključi svoj sjajni crveni nos, vojno osoblje može odrediti njegovu lokaciju pomoću infracrvenih senzora'' - dodao je.

''Američki i kanadski piloti borbenih zrakoplova pružaju mu ljubaznu pratnju iznad Sjeverne Amerike, a Djed Božićnjak usporava kako bi im mahnuo'' - poručio je Wiseman.

Kopirati
Drag cursor here to close