Obilježavanje obljetnice

Deseta obljetnica: Kako je UWC promijenio Mostar

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2016. u 11:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogatim programom i nizom svečanih događaja s brojnim lokalnim i međunarodnim dužnosnicima, u nedjelju je počelo obilježavanje 10. obljetnice Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

"Ove godine slavimo desetu obljetnicu otvaranja UWC-a u Mostaru koji je s nastavom krenuo u jesen 2006. godine. Do sada smo školovali 795 učenika, od čega 416 internacionalnih i 379 iz svih dijelova BiH“, kazala je Feni direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević, naglasivši pritom kako su učenici koji su do sada pohađali UWC Mostar dolazili iz 72 različite zemlje svijeta.

U sklopu današnje obljetnice upriličen je i susret generacija u kojem sudjeluju bivši učenici te razgovaraju o tome gdje vide Koledž u narednih deset godina.

Inače, Koledž ujedinjenoga svijeta u Mostaru okuplja učenike iz cijeloga svijeta, a biraju ih njihovi nacionalni odbori prema vlastitim zaslugama i uspjehu, bez obzira na njihovu mogućnost plaćanja. U svijetu ima petnaest ovakvih Koledža s jedinstvenom misijom - od obrazovanja napraviti snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti.

Po završetku obrazovanja na Koledžu, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućuje nastavak školovanja na sveučilištima širom svijeta. Većina učenika trenutno studira ili je završilo studij izvan BiH (pretežno u SAD), a mnogi od njih, koji su završili visoko obrazovanje, svojim su aktivizmom i djelovanjem u društvenim zbivanjima pokazali sposobnost i vještine za pozitivne društvene promjene.

Koledž je u proteklih deset godina ušao u živote građana Mostara ponudivši im brojna kulturna događanja, ekološke i društveno korisne akcije, a svojim svakodnevnim djelovanjem pomaže radu više od 20 institucija koje rade s marginaliziranim skupinama društva. Neki od naših partnera su: Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales', Egipatsko selo (Dječiji dom), SOS Kindergarten, Udruženje 'Moja nada' za djecu s posebnim potrebama, Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama, Izbjeglički kamp Tasovčići (Čapljina), Udruženje Eko Most i mnogi drugi.

Nadalje, kroz Centar za profesionalni razvoj profesora, Koledž i Fondacija obrazovanje u akciji do sada su organizirali preko 30 radionica, konferencija i okruglih stolova za nastavnike, direktore škola, uposlenike pedagoških zavoda i ministre obrazovanja o najboljim primjerima iz prakse programa Međunarodne mature (IB).

Na obilježavanju godišnjice, uz ostalo, predviđeno je puštanje balona s porukama mira na Starom mostu, izložba '10 godina postojanja UWC Mostar', te svečana ceremonija '10 godina postojanja UWC Mostar', gdje će posebna gošća biti Mary-Ann Hennesey, predstavnica Vijeća Europe za BiH.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College - UWC) osnovan je 2006. godine sa svrhom podržavanja mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini i regiji. Ovaj jedinstveni projekt oslanja se na preko 50 godina iskustva UWC i IBO u međunarodnom obrazovanju Programom međunarodne mature i namijenjen je učenicima završnih godina srednjih škola iz cijeloga svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close