Nimalo lagan posao

Danas se obilježava Međunarodni dan obućara

Postolari su se dugo smatrali obrtnicima koji su šivali, dizajnirali i popravljali bilo koju vrstu obuće.
Lifestyle / Flash | 26. 11. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor cipela je pikantan i važan postupak. Uostalom, cipele i njihovo stanje najčešće daju detaljan i točan opis njihovog vlasnika. Udobne, lijepe i kvalitetne cipele oduvijek su bile na prvom mjestu.

Nije iznenađujuće da postoji profesionalni praznik koji slave ljudi koji su na neki način povezani s stvaranjem ili popravkom cipela. Postolari su se dugo smatrali obrtnicima koji su šivali, dizajnirali i popravljali bilo koju vrstu obuće. Trgovina cipela koja radi u malom gradu ili velikoj metropoli uvijek će biti tražena među potrošačima.

Priča

Postolarski zanat ili, kako su ga ranije zvali, postolar, stari je i težak posao. Nekoliko stoljeća za redom posao postolara bio je isključivo ručni rad, koji je donosio dobru stabilnu zaradu, ali je zauzvrat zahtijevao puno vremena i energije. Zanimanje postolara bilo je jedno od najtraženijih. Dobri postolari bili su vrlo cijenjeni. Moderna proizvodnja cipela otišla je daleko ispred ručnog rada.

Tvornice i tvornice dnevno proizvedu milijune pari cipela od raznih materijala – gume, kože, drveta itd. Vrlo je malo majstora koji obuću šiju ručno. Velike tvrtke jednostavno su progutale pojedinačne profesionalce.

Prije nego što dođu na police trgovina, cipele još uvijek prolaze dug put od skice dizajna do gotovog para na pokretnoj traci. Iza svakog procesa izrade čizme ili cipela stoji ljudski rad, unatoč suvremenoj mehanizaciji proizvodnje. Postoji još jedna grana zanimanja postolara ili postolara - ovo je popravak cipela. Ova se specijalizacija ne razlikuje puno od popravka cipela, koji je proveden prije nekoliko stoljeća. Osim ako profesionalni alati nisu postali savršeniji i prikladniji za majstora.

Tradicije

Radnici u industriji obuće najčešće svoj profesionalni praznik slave na svojim radnim mjestima. Pa ipak, na današnji dan mnoge proizvodne tvrtke svojim zaposlenicima čestitaju profesionalne praznike u obliku bonusa, kraćeg radnog dana. Ne stoje po strani ni televizijske i radijske postaje koje pripremaju čestitke upućene radnicima u obućarskoj industriji.

Također, pozornost gledatelja i slušatelja prezentiraju se korisne informacije o kvaliteti obuće i njezi u različito doba godine. Stručnjaci upoznaju ljude s najnovijim vijestima u svijetu mode cipela. Ne bi bilo naodmet, odlazeći tog dana u prodavaonicu cipela, reći nekoliko toplih riječi majstorima koji znaju dati novi život vašim omiljenim čizmama ili cipelama. Svake godine 26. studenoga svoj blagdan obilježavaju predstavnici profesije koja je u svakom trenutku bila tražena i takva.

Ovog datuma obilježava se Međunarodni dan postolara. Stoga tople želje prihvaćaju svi koji su povezani s proizvodnjom cipela. Čestitamo i profesionalcima uključenim u razvoj dizajna cipela, sandala, čizama i njihov popravak. Razvojem industrije proizvodnja obuće postala je mehanizirana. Ali skice novih modela razvijaju ljudi. Operativne linije u industriji cipela također zahtijevaju ljudsku prisutnost.

Osim toga, neke poznate robne marke proizvode ručno izrađene cipele. Stoga je profesionalni odmor postolara jednostavno neophodan. A 26. studenoga vrijedi čestitati svima koji se bave tako važnim i kreativnim poslom.

Kopirati
Drag cursor here to close