SARAJEVO

PEN BiH obilježava Međunarodni dan pisaca i novinara u zatvoru

Svi PEN centri na svijetu, tradicionalno, 15. studenog izražavaju solidarnost sa svojim kolegama i pozivaju odgovorne da zaustave njihov progon.
Kultura / Knjige | 14. 11. 2022. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Biblioteci grada Sarajeva P.E.N. Centar BiH i ove će godine obilježiti Međunarodni dan pisaca u zatvoru koji se obilježava svakog 15. studenog.

Bh. PEN obilježava Međunarodni dan pisaca u zatvoru 

U znak solidarnosti s piscima, spisateljicama i novinarima širom svijeta koji se suočavaju s progonom zbog svog rada i angažmana, članovi bosanskohercegovačkog PEN-a prigodnim će čitanjem izraziti podršku brojnim autorima u zatvorima.

U programu koji počinje sutra, 15. studenog u 18 sati, sudjeluju: Bisera Alikadić, Ferida Duraković, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Asmir Vujović, Andrea Lešić, Vahidin Preljević, Marko Vešović,

Čitanje u znak solidarnosti 


Svake godine, Međunarodni PEN posebno izdvaja nekoliko slučajeva progonjenih pisaca/spisateljica – bilo da su oni u zatvoru, suočenie s progonom ili na neki drugi način ugroženi – koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta.

Svi PEN centri na svijetu, tradicionalno, 15. studenog izražavaju solidarnost sa svojim kolegama i pozivaju odgovorne da zaustave njihov progon.

Ove godine, Međunarodni PEN ističe sljedeće slučajeve: José Rubén Zamora Marroquín (Gvatemala), Narges Mohammadi (Iran), Server Mustafayev (Ukrajina) i Tsitsi Dangarembga (Zimbabve

Orhan Pamuk: Kada jedan nije slobodan, nijedan nije slobodan 

Ma Thida, predsjednica Odbora za pisce u zatvoru Međunarodnog PEN-a, podsjeća na riječi Orhana Pamuka, turskog psica i nobelovca, koji je kazao:'Kada drugi pisac u drugoj kući nije slobodan, nijedan pisac nije slobodan'.

“Zato se od 1981. godine, uz Dan pisaca u zatvoru, zalažemo za pisce koji su žestoki branitelji slobode govora i za to plaćaju najveću cijenu. Danas promoviramo kampanje i potičemo akciju za 4 nevjerovatna uma, čiji je rad promijenio živote mnogih širom svijeta. Oslobodimo ih“, navela Ma Thida.

Kopirati
Drag cursor here to close