Gumenjak glavu čuva

Dan savršen za gumene čizme – Znate li njihovu povijest?

Lifestyle / Flash | 15. 10. 2015. u 14:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono o čemu zasigurno razmišljate za vrijeme ovakvih kišnih dana zasigurno su gumene čizme. No, znate li bogatu povijest tog spasonosnog komada obuće i sve češće modnog detalja?

Portal InMedia navodi kako su gumene čizme stvorene prije nešto manje od 200 godina te da su ove čizme bile omiljene vojvodi od Wellingtona, Arthuru Wellesleyju.

On je krivac što se i dan-danas ovom čizmom danas gazi diljem svijeta. Očigledno zasićen modelom visoke, polušpićaste čizmice s dekorativnom kičankom, znane pod imenom ‘Hessian’, koju su u 18. stoljeću nosili i vojnici i civili, vojvoda je početkom 19. stoljeća instruirao svog omiljenog postolara da mu modificira uvriježeni stil pa je tako s čizme maknut dekorativni rub, a sama forma postala je mnogo elegantnija.

Wellington čizma u trenutku je postala hit među vojnicima i britanskim dendijima, a 1853. godine uvedena je i njena gumena verzija, koju su otad nosili i francuski farmeri, piše InMedia.

S druge strane, portal BudiIn navodi kako se Hunter Boot Ltd. ubraja u svjetski poznati brend koji izrađuje gumene čizme s bogatom povijesti preko 150 godina.

''Potražnja za gumenim čizmama narasla je tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata zbog njihove izdržljivosti u teškim kišovitim i blatnjavim uvjetima. Najpoznatiji model, koji je u međuvremenu zaslužio status ikone, je Green Welly kreiran 1955., dok je najstariji Argyll Welly. Danas su upravo Hunterice prva asocijacija kad se spomenu gumene čizme'', navodi BudiIn.

 

Kultna Hunter čizma, pojašanjava pak InMedia, rodila se za vrijeme prvog svjetskog rata, kada je britanska vojska od tvrtke ‘The North British Rubber Company’ zatražila izradu nepropusnih čizama koje će se moći nositi na ratištima u poplavljenim europskim predjelima. Potreba za njom ponovno se javlja u drugom svjetskom ratu te se ‘wellingtonka’ uglavnom izrađuje od ratnih materijala; gume, pojaseva za spašavanje i gas maski.

Do kraja rata 1945., gumena čizma postala je popularna među muškarcima, ženama i djecom te je za potrebe masovne upotrebe prilagođena oblikom; postala je prostranija, s debljom petom i okruglom kapicom.

Na ovakvom vremenu ni za uzorak i detalje ne bismo pitali. Gumenjak ipak glavu čuva.

Kopirati
Drag cursor here to close