Zanimljivo

Čudo prirode u Europi koje gomile znatiželjnika žele vidjeti uživo

"Vidjeti novi krajolik kako se stvara pred vašim očima privilegija je koju ima vrlo malo ljudi", rekao je Jeroen Van Nieuwenhove, belgijski profesionalni fotograf koji živi na Islandu.
Lifestyle / Flash | 16. 09. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom poslijepodneva 10. srpnja tlo na Islandu nečekivano se otvorilo. Tri pukotine pojavile su se sjeveroistočno od podnožja Litli-Hrútura – male planine na poluotoku Reykjanes – i počele su izbacivati lavu i oblake plina visoko u zrak.

Najnovija erupcija na Islandu nije izazvala veliko čuđenje. Litli-Hrútur (što znači "mali ovan") dio je vulkanskog područja Fagradalsfjall na kojem su vulkani proradili u ožujku 2021. i kolovozu 2022., nakon pauze od gotovo 800 godina, a okolicu je nekoliko dana treslo više od 12.000 potresa.

Pukotine su se u početku protezale više kilometra, a lava je šikljala iz tri reda napuklog tla. Dvije su se pukotine zatvorile do sljedećeg jutra, a zatim je lava jurnula iz izduženog stošca koji je rastao u veliki krater, stvarajući ono što neki opisuju kao "beba-vulkan".

  Vidjeti novi krajolik kako se stvara pred vašim očima privilegija

U samo tjedan dana, krater je narastao na oko 30 metara visine. Nakon goleme količine lave koja je spalila mahovinu neplodnog kraja na red su došli vjetrovi koji su proširili požare, a područje je postalo opasno zbog dima, plinova i vatre. Lokalni vatrogasci imali su pune ruke posla, ali u konačnici su uspjeli obuzdati vatru. Kada je kraj konačno otvoren za javnost, 17. srpnja posjetitelji su pohrlili vidjeti rijedak fenomen. Od parkirališta treba hodati ili voziti bicikl devet kilometara po uglavnom ravnoj stazi do vidikovca s kojeg puca pogled na krater, prenosi punkufer.hr.

"Vidjeti novi krajolik kako se stvara pred vašim očima privilegija je koju ima vrlo malo ljudi. Jako sam sretan što se erupcija dogodila na najfotogeničnijoj lokaciji u tom području, sa slikovitim šiljastim vrhom Keilir kao pozadinom. Iako je udaljenost do tamo dulja nego prijašnjih godina, a pješačenje je naporno, itekako se isplati“, rekao je Jeroen Van Nieuwenhove, belgijski profesionalni fotograf koji živi na Islandu.

Erupcija je završila početkom mjeseca, a hoće li biti novih erupcija tek ćemo vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close