Građani treće dobi

Cijene boravka u staračkim domovima od 407 do 800 KM

Cijena boravka u Centru za stare i nemoćne u Mostaru za pokretne osobe koje same mogu obavljati osnovne životne potrebe je 630 maraka.
Lifestyle / Flash | 13. 08. 2018. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Na domove umirovljenika, centre za stare i nemoćne osobe, često se gleda s predrasudama, a djecu koja roditelje daju u takve ustanove okolina često osuđuje.

Svi koji žive s takvim predrasudama trebaju znati kako korisnici domova žive po višem standardu od prosječnoga, a nije rijetko da ondje započinju novi život.

No, ono što u BiH osobama treće životne dobi predstavlja problem su visoke cijene domova te boravak u njima malo tko si može priuštiti bez financijske pomoći obitelji, subvencija ili socijalne pomoći.

Kada je riječ o cijenama, najjeftiniji boravak je u sarajevskom Gerontološkom centru, gdje cijena za pokretne osobe iznosi 407 maraka, za polupokretne i nepokretne 627 maraka te je za jednokrevetne sobe 700 maraka, piše Večernji list.

''Kapaciteti su uglavnom popunjeni i uvijek imamo liste čekanja od nekoliko mjeseci'', kazali su iz ovog centra. Osim toga, kazali su kako u sklopu centra imaju i prihvatilište u koje dolaze oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

''U prihvatilište nam dovode često osobe “s ulice”, beskućnike. Naši djelatnici ih okupaju, ošišaju, obriju…, sve učine kako bi se takve osobe osjećale malo vrjednijima'', kaže nam djelatnica Centra u razgovoru dodavši kako se u prihvatilištu najdulje zadržavaju do sedam dana, a cijena dnevnog boravka je 18 KM.

Cijena boravka u Centru za stare i nemoćne u Mostaru za pokretne osobe koje same mogu obavljati osnovne životne potrebe je 630 maraka, dok je za nepokretne osobe koje koriste sve usluge Centra, bilo da je riječ o pelenama, hrani, stalnom liječničkom nadzoru, 770 maraka. Cijena jednokrevetne sobe za pokretne osobe je 720 KM.

U razgovoru s ravnateljem Doma za umirovljenike u Tuzli Mirsadom Bakalovićem Večernji list doznao je koje su cijene boravka u tom domu te kojim uslugama raspolažu korisnici tog Doma.

''Za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, kao što su održavanje osobne higijene, kupanje, oblačenje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesne su, orijentirane i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina, mjesečna cijena usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi je 647 KM, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi niža za 100 KM. Za polupokretne i nepokretne osobe kojima su potrebne usluge kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije te one koji koriste pelene mjesečna cijena usluga u jednokrevetnoj sobi je 932 KM, dok će korisnici za dvokrevetnu sobu izdvojiti 756 KM'', kaže u razgovoru Bakalović.

''U Centru pružamo i poludnevne boravke'', nastavlja Bakalović, koji podrazumijevaju druženje, slušanje glazbe, gledanje filmova, organiziranje predstava, radionica…, pa i društvenih igara.

U razgovoru je kazao kako je najveće zanimanje za dom od kolovoza do travnja.

''Tada smo uvijek popunjeni i liste čekanja u tom razdoblju znaju biti i do tri mjeseca. Zima, inače, iziskuje velike troškove, pa te usluge koriste oni koji si ne mogu kupiti ogrjev ili im je preskupo dolaze boraviti u domu tijekom zimskih mjeseci, a onda, kada završi sezona grijanja, odlaze svojim domovima'', kaže Bakalović.

I u Distriktu Brčko postoji nekoliko domova za stare, a cijene se kreću od 550 pa do visokih 800 KM. Kada je pak riječ o privatnim domovina, cijene su nešto više. Tako će svi koji žele boraviti u privatnim domovima za njih izdvojiti minimalno 150 KM više.

Uzimajući u obzir visinu prosječne mirovine, koju prima veliki broj bh. umirovljenika, vidljivo je kako si velika većina njih ne može sama priuštiti boravak u nekom od tih domova. Prema dostupnim podacima, čak 64.000 umirovljenika, točnije 70 posto, u FBiH preživljava s mirovinom koja je niža od 348 KM, dok je prosječna mirovina viša za otprilike trideset maraka, što pokazuje kako umirovljenici u BiH ne mogu koristiti usluge domova bez dodatne financijske pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close