Istraživanje

Buka može ostaviti posljedice na vaše srce

Lifestyle / Flash | 05. 04. 2017. u 11:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Buka putničkih zrakoplova može oštetiti krvne žile i dovesti do pojave srčanih bolesti, pokazuje novo medicinsko istraživanje.

Koristeći zvučnike, znanstvenici su izložili miševe buci zrakoplova koja je dostizala 85 decibela tijekom četiri dana.

Potom su ih usporedili s kontrolnom grupom koja je bila izložena bijelom šumu - ravnomjernoj mješavini zvučnih frekvencija, piše Srna.

Nakon samo jednog dana miševi izloženi buci zrakoplova imali su povećane nivoe stres hormona među kojima i adrenalina, noradrenalina i kortizona, koji mogu izazvati povišen krvni tlak.

Zvuk je utjecao i na sposobnost širenja unutarnjosti krvnih žila.

Kardiolozi sa njemačke sveučilišne klinike u Mainza sprovodili su eksperiment u blizini frankfurtskog aerodroma, jednog od najprometnijih na svijetu.

Znanstvenici vjeruju da vježbanje ili lijekovi za srce poput onih za smanjivanje krvnog tlaka mogu ublažiti ili spriječe štetu koju čini buka zrakoplova.

U 2013. godini znanstvenici iz Mainza i američke savezne države Pensilvanije dokazali su da zvuk noćnih polijetanja i slijetanja zrakoplova povećava nivo adrenalina i utječe na funkciju krvnih žila.

To istraživanje pokazalo je i da vitamin C može da poništi negativno djelovanje na unutrašnje slojeve krvnih žila, navode znanstcenici portali. 

Kopirati
Drag cursor here to close