Pripreme za maraton

Bljesak na treningu lađarske ekipe: Mostarsko jezero nam je drugi dom

Ekipa je sastavljena od 18 članova koji su, kako ističu, bez ikakvog prethodnog znanja, bili voljni okušati se u nečemu novom.
Lifestyle / Flash | 09. 08. 2021. u 10:59 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarsko jezero nam je postalo drugi dom'', govori Darko Karačić, kapetan mostarske lađarske ekipe HPD Prenj 1933 koja se ovih dana vrijedno priprema za nadolazeći maraton lađa u Metkoviću.

Ovo je drugi put da će sudjelovati na ovoj utrci te se nadaju i priželjkuju bolji rezultat i mjesto od prošlogodišnjeg. To će im, kažu, biti dovoljna nagrada za trud i zalaganje.

Video: Trening lađarske ekipe HPD Prenj 1933 Mostar

''Utrku te 2020. godine smo završili na 29. mjestu od 35 prijavljenih ekipa i bili smo zadovoljni za debitantski nastup'', govori kapetan kojeg smo 'ulovili' tijekom priprema na Mostarskom jezeru.

Foto: D.K. / Bljesak.info  / Vrijedna ekipa...

Ekipa je sastavljena od 18 članova koji su, kako ističu, bez ikakvog prethodnog znanja, bili voljni okušati se u nečemu novom. Uz planinarenje svi članovi se bave i drugim sportskim aktivnostima, a zajednička im je fizička spremnost, odnosno činjenica da mogu izdržati napor utrke od 22.5 kilometra.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Na Mostarskom jezeru...

''Priča je krenula idejom člana našega društva Žarka Vrljića koji je bio dio lađarske ekipe vojnih policijskih veterana te 2020. godine na maratonu lađa Metković - Ploče. Ideju je prihvatio predsjednik društva Miroslav Mihalj, a ja sam preuzeo okupiti, organizirati ekipu iz bazena društva koju je činila brojka od 250 članova'', govori Karačić za Bljesak.info.

To je bilo početkom srpnja prošle godine, a maraton se održavao sredinom kolovoza. Tako da su u nešto više od mjesec dana uspjeli organizirati ekipu voljnu okušati se u ovom sportu.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Vrijedna ekipa...
Foto: D.K. / Bljesak.info  / Na treningu...

Zadovoljni debitantskim nastupom, priču su odlučili nastaviti i kroz ovu 2021. godinu.

''Ostali smo na istom broju ljudi, s nekoliko izmjena, i možemo biti zadovoljni interesom naših članova za ovaj sport na vodi. Početkom 2021. godine krenuli smo u realizaciju kupovine polovne lađe i popratne opreme parić, vesla, sjedalice, pumpe za vodu, što nam je i trebalo'', objašnjava kapetan i dodaje kako je lađa trenutno u Metkoviću na obnovi te je uskoro očekuju na Mostarskom jezeru.

Na njihovo ugodno iznenađenje, kako ističu, pozivu su se odazvale i kolegice planinarke, koje su skupile žensku posadu koja je, ne samo prva ženska ekipa na maratonu lađa iz Mostara, nego iz čitave BiH.

''Željeli smo prenijeti svoje iskustvo maratona na kolegice u društvu. Na naše ugodno iznenađenje na poziv da nastupe na maratonu lađa se odazvalo 15 članica i to je prva ženska ekipa na maratonu lađa ne samo iz Mostara, Hercegovine nego i Bosne i Hercegovine na što smo ponosni. Vjerujemo u svoje lađarice, koje su pionirke ovoga sporta i samim time već pobjednice zbog volje, želje, da ovaj sport približe svima, koji imaju sportskog spartanskog duha u sebi'', govori Karačić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Na Mostarskom jezeru...

Na upit o mogućem formiranju veslačkog kluba, ističe kako rade korak po korak, te vjeruju u budućnost ovoga sporta u Mostaru.

''Stvaramo jednu lijepu sportsku priču, okupljamo ljude, družimo se, treniramo, uživamo na našem jezeru u ove ljetne dane. To su ljudi vidjeli, prepoznali i drago nam je da imamo podršku od naših sugrađana'', zaključuje.

Utrka lađarica održat će se 12. kolovoza na trasi Metković – Opuzen te se u ovoj kategoriji prijavilo rekordnih 18 ekipa. Muška ekipa zaveslat će Neretvom do Ploča, druge subote u kolovozu, među 36 lađarskih posada.

Foto: D.K. / Bljesak.info  / Vrijedna ekipa...

Držimo fige i želimo odlične rezultate za obje vrijedne mostarke ekipe - Sretno!

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close