32 topla dana

Hercegovinu očekuje topla jesen

BiH - Jesen 2021. slična ili malo toplija u odnosu na prošlu godinu
Lifestyle / Flash | 10. 09. 2021. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesen 2021. u usporedbi s istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija, pokazuje sezonska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Iz FHMZ-a BiH navode da i pored toga što se tijekom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima BiH.

Dodaje se da se u periodu od 1. rujna do 30. studenog, na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje veća srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period 1981. - 2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U studenom spomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, to jest prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura studenog. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura do 25 stupnjeva Celzija) u Bosni tijekom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duže vremensko razdoblje prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti s više opreza, navode iz FHMZ-a BiH.

Tijekom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavina trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981. - 2010. godine. Raspored padavina tijekom jeseni biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini novembra. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (do 40 posto) vjerojatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padavina tijekom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intenzivnijim padavinama.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izgledi vremena za jugoistočnu Europu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu.

Kopirati
Drag cursor here to close