Austrija

Bečki tjedan dizajna u znaku održivih rješenja za urbanu poljoprivredu

Tijekom tjedna dana svake godine bude organizirano do 200 događaja za oko 40.000 posjetitelja.
Lifestyle / Flash | 16. 09. 2023. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnji tjedan rujna mjeseca je u austrijskoj prijestolnici posvećena suvremenom dizajnu. Svake godine se u isto vrijeme održava Bečki tjedan dizajna, prestižni austrijski festival dizajna, ove godine u znaku održivosti.

Kako dizajn može da doprinese ekološki održivom načinu života? Koliki je značaj rada dizajnera za održivi suživot ljudi u gradu? Tijekom deset dana, od 22. rujna do 1. listopada, ovaj najvažniji događaj dizajna će ponuditi odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Tijekom tjedna dana svake godine bude organizirano do 200 događaja za oko 40.000 posjetitelja.

U 17 godina postojanja, festival je već postao etablirana platforma na kojoj se susreću ne samo domaća i međunarodna dizajnerska scena, već i studenti i svi ljubitelji dizajna.

Festival sa skoro svim besplatnim sadržajima se svake godine održava na različitim lokacijama širom grada i pokazuje da je Beč uistinu ''grad dizajna''. Ovaj put će središnji dio događaja biti u okrugu Leopoldstadt, poznatom po gradskom zabavnom parku Prater.

Organizatori su i ove godine pripremili niz manifestacija iz oblasti proizvodnog, grafičkog i industrijskog dizajna. Ljubitelji dizajna tradicionalno će moći da biraju između nekoliko tematskih blokova koji se bave aktuelnim društvenim pitanjima, kao što je društveni dizajn koji vodi ka boljem životu u gradu ili povezivanju dizajna, poslovanja i industrije u održivu saradnju.

Dizajneri će predstaviti i konkretna održiva rješenja koje bi trebalo da posluže kao osnova za dugoročnu suradnju kreativnog i prehrambenog sektora.

Tematska sekcija ''Urbana hrana i dizajn'' fokusirat će se na inovacije u prehrambenoj industriji sa naglaskom na održivost. Ovog puta dio izložbe će činiti i simpozij ''Grad kao resurs'', koji će se fokusirati na urbanu poljoprivredu i lokalnu proizvodnju. Organizatori su uspostavili i saradnju sa bečkim brendom organske hrane Wiener Gusto, koji grad uzgaja na svom obradivom zemljištu. Neki od proizvoda ovog brenda ujedno će bi predstavljeni u sklopu nadolazeće konferencije ''Dani znanosti i Beča'' 27. i 28. rujna u Sarajevu, dok je urbana poljoprivreda tema jednog od najavljenih panela.

Kopirati
Drag cursor here to close