Protiv homofobije

Američko Veleposlanstvo osvijetljeno duginim bojama

Lifestyle / Flash | 15. 05. 2015. u 20:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu večeras je osvijetljena "duginim bojama" povodom obilježavanja Dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack kazala je da je osvjetljenje zgrade potvrda da SAD podržava one koji su zlostavljani, maltretirani ili diskriminirani ili žive u strahu zbog onoga što su ili koga vole.

Podsjetila je da je zastavu "duginih boja" kreirao Gilbert Baker te da svaka boja predstavlja određeni simbol.

"Prošlog tjedsna je aktivist Edvin Ćudić na ulici čuo riječi "da sve homoseksualce treba ubiti" i osjetio udarce šaka i kamenica. To je neprihvatljivo", kazala je Cormack.

Također je dodala da želi biti veleposlanica koja može reći da nasilje, diskriminacija i zlostavljanje LGBT populacije više nije prihvatljivo.

"Bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je 2011. godine u govoru istakla poziciju Vlade SAD-a, a to je da su prava LGBT populacije ljudska prava. Ovaj stav je jednostavan, jasan i neosporan", poručila je Cormack.

Dodala je da građani BiH znaju kako da traže svoja prava te da ne postoje selektivna ljudska prava, jer poštivanje ljudskih prava jednog čovjeka zahtijeva poštivanje prava svih ljudi, što znači da su ljudska prava univerzalna.

Također je naglasila da ovakve stavove dijeli sa svojim prijateljima u Sarajevskom otvorenom centru koji pozivaju sve institucije u BiH da rade na zaštiti ljudskih prava LGBT osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close