Što prije!

Ako želite biti ljubazni, ali ne i naivni, oprostite se od ovih 8 navika

Nemojte da netko zamjeni vašu ljubaznost za naivnost, posebno ne oni koje najviše volite!
Lifestyle / Flash | 09. 05. 2024. u 09:10 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi želimo biti ljubazni. Ali jeste li i naivni? Stanite, znam što mislite.

Vi ste osoba koja uvijek pruža ruku pomoći te drugima nudi da ih sasluša. To je ljubaznost, zar ne? Apsolutno. No kvaka je u ovom…

Ponekad se naša dobrota može iskoristiti, zbog čega se osjećamo iskorišteno i naivno. I to nije lako prihvatiti, prenosi Hack Spirit

No ne brinite, niste sami u ovome. Mnogi dobrodušni pojedinci bore se s pronalaženjem ravnoteže između suosjećanja i toga da ih iskoriste. Pokušajte razmišljati ovako - možda uopće niste naivni.

Možda ste upravo stekli neke navike zbog kojih se tako čini. Znakovi mogu biti prilično suptilni, znate.

Danas ćemo razgovarati o nekim od ovih lukavih navika zbog kojih možda djelujete naivno kad je sve što želite biti ljubazni.

Dakle, oprostimo se od tih navika, hoćemo li? No prvo hajde da otkrijemo skrivate li nesvjesno  neke od njih...

1. Zanemarivanje vlastitih potreba

Ispričat ću vam svoju ispovijest. Nekad sam previše pokušavala ugoditi ljudima te sam stavljala tuđe potrebe ispred svojih.  Zvuči poznato? Mislio sam da sam zbog toga ljubazna. Ali onda sam postao iscrpljena, frustrirana i iskreno, pomalo ogorčena.

Biti ljubazan ne znači da morate zanemariti vlastite potrebe. Zapravo, od ključne je važnosti da brinete o sebi kako biste mogli istinski brinuti o drugima. Naučila sam to na teži način.

Nije sebično staviti svoju dobrobit na prvo mjesto. To je samopoštovanje. I vjerujte mi, ljudi vas više poštuju kada sam sebe poštuješ.

2. Nepostavljanje granica

Dopustite da podijelim još jednu priču. Imala sam prijateljicu koja bi me nazvala u bilo koje doba dana i noći, očekujući da sam tu za nju, bez obzira na to što sam ja radila.

U početku mi nije smetalo. Željela sam biti uz nju. Ali s vremenom je postalo očito da iskorištava moju dostupnost i ljubaznost. Tad sam shvatila važnost postavljanja granica.

Imati granice ne znači da ste neljubazni.To jednostavno znači da cijenite svoje vrijeme i prostor, što vam zauzvrat pomaže da pomažete drugima, a da se ne osjećate preopterećeno ili se uzimate zdravo za gotovo. Zapamtite, možete biti ljubazni, a da ne budete otirač.

3. Vjerovanje svemu što vam se kaže

Ne morate vjerovati svemu što vam se kaže, pogotovo ako nema vrijednost. Biti ljubazan ne znači da morate biti lakovjerni. Sasvim je u redu — i pametno — tražiti pojašnjenje ili čak dokaz ako je potrebno.

Uostalom, zdrava doza skepticizma može nas spasiti od mnogih nepotrebnih problema.

4. Stalno govorite "da"

Postoji nešto nevjerojatno lijepo u riječi "da". To je riječ puna obećanja i potencijala. Otvara vrata, gradi veze i potiče dobre odnose. Ali to nije uvijek najljepša riječ koju možete reći.

Ponekad je najljubaznija stvar koju možete učiniti - za sebe i druge - reći "ne". Reći "ne" omogućuje vam da poštujete svoje obveze bez pretjeranog naprezanja. Daje vam priliku da uložite svoje vrijeme i energiju tamo gdje su oni uistinu važni. I što je najvažnije, uči druge da poštuju vaše granice.

5. Ignoriranje znakova za uzbunu

Odat ću vam jednu malu tajnu. Nekad sam bila kraljica ignoriranja znakova za uzbunu. Primijetila bih ih, naravno, ali bih uvijek našla način da ih opravdam ili objasnim. Uostalom, svatko zaslužuje drugu priliku, zar ne?

Ali evo što sam naučila: ljubaznost nije slijepo davanje druge prilike. Radi se o priznavanju tih znakova za uzbunu i rješavanju istih. Jednom sam ignorirala kolegičine negativne komentare o drugima, misleći da je to samo bezazleno pričanje. Ali jednog sam dana saznala da je loše govorila o meni iza mojih leđa.

Tad sam shvatila da ignoriranje znakova za uzbunu nije bilo ljubazno, već naivno. Stoga je bitno prepoznati ove znakove upozorenja i nositi se s njima, umjesto da ih gurnete pod tepih. Možda će biti neugodno, ali dugoročno će vam uštedjeti puno boli.

6. Pretjerano ispričavanje

Kladim se da ste se našli kako kažete "oprosti" kad niste učinili ništa loše. Znam da ja jesam. Lako je steći naviku pretjeranog ispričavanja, osobito kada pokušavate održati mir ili izbjeći sukob.

Ali evo u čemu je stvar - ispričavanje kada nije potrebno može umanjiti učinak vaših riječi i učiniti da djelujete manje samouvjereno. Ne morate se ispričavati zbog mišljenja ili zahtjeva. Ostanite pri svome i izražavajte se s poštovanjem bez osjećaja potrebe da se stalno ispričavate.

7. Ne zauzimanje za sebe

Jeste li se ikad suzdržavali izraziti svoje misli ili osjećaje jer niste željeli nekoga uzrujati? Da, i ja isto. U svojoj potrazi da budem ljubazan, često sam držao svoje mišljenje za sebe.

Ali s vremenom sam shvatio da time što nisam govorio, ne samo da sam sebi uskraćivao glas, već sam i potencijalno omogućavao štetno ponašanje ili ideje. Zauzimanje za sebe vas ne čini neljubaznim. Naprotiv, to pokazuje da vam je dovoljno stalo do veze ili situacije da biste se pozabavili važnim pitanjima.

Dakle, neka se čuje vaš glas. To je jedna od najsnažnijih stvari koje možete učiniti za sebe i druge.

8. Stalno popuštanje

Moj djed mi je jednom rekao: "Nemoj stalno popuštati". Zauzmite se za ono u što vjerujete. Njegove riječi ostale su urezane u moje pamćenje za cijeli život.

Nemojte kompromitirati svoje principe u ime ljubaznosti. Ostanite pri svome, budite čvrst, ali uvijek puni poštovanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close