Nekoliko savjeta

Kako se riješiti duhanskog dima sa odjeće?

Je li sinoćnji party bio dobar? Poslije reprize situacija će biti ista! Kosa i garderoba užasno će smrditi na duhanski dim.
Lifestyle / Flash | 03. 01. 2020. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa svakim materijalom se na poseban način postupa. Neke možete odmah ubaciti u mašinu za veš, ali neke i ne možete. Ukoliko nemate vremena da čekate na kemijsko čišćenje mi vam otkrivamo šta trebate uraditi sa stvarima koje su pokupile užasan miris duhanskog dima.

Je li sinoćnji party bio dobar? Poslije reprize situacija će biti ista! Kosa i garderoba užasno će smrditi na duhanski dim.

Kada je riječ o pamučnim stvarima, imajte na umu da se neke od njih ne mogu odmah baciti na pranje. Umjesto toga, okačite ih na vješalicu i ostavite preko noći na terasi da bi se one dobro izvjetrile. Možete i mirisom isprskati ormar i tada u njega složiti stvari koje ste prethodno skinuli sa sebe.

Međutim, kada je u pitanju kožna garderoba, sve postaje malo kompliciranije i stvari zahtjevaju detaljniju zaštitu. Uzmite komad vate, natopite je u jabukovo sirće i blago premažite cijelu jaknu.

Ukoliko imate jaknu od prevrnute kože, pamučnom krpom umočenom u čistu vodu pređite preko cijele površine jakne. Pazite ako je antilop u boji, voda može da je skine. Međutim, i za to ima lijeka: ravnomjerno pređite krpom i nitko neće primjetiti da se skinulo malo boje.

Situacija je najkompliciranija kada je riječ o stvarima koje su izrađene od vune. Preko džempera ili jakne sipajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji oko pola sata. Onda usisivačem skinite sodu bikarbonu. Trebali bi znati da je soda bikarbona sjajan prirodni dezodorans.

Važno je samo da svoje stvari nikada ne stavljate u ormar dok ih niste prethodno dobro izvjetrili i istresli. Vaša garderoba će tako povratiti svoj miris, a neprijatni mirisi duhanskog dima i sinoćnjeg provoda neće ostavljati svoj užasni trag. Sve to treba i te kako primjenjivati, posebno ukoliko spadate u redove nepušača.

Kopirati
Drag cursor here to close