Bacite ju

Iznošena odjeća je opasna za vaše zdravlje

Znate li koji je "rok trajanja" vaših patika? Jeste li uopće znali da imaju isti? Ni mi.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 11. 2018. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći hit u svijetu odjeće zadnjih mjeseci je svakako "capsule" garderoba - sužena verzija vašeg ogromnog ormara koja broji samo onu najpotrebniju odjeću. Tu se moraju naći klasični komadi, bijela košulja, crne hlače, sivi sako, udobne kožne čizme. Cilj je zapravo da se riješite viškova na najekonomičniji mogući način: jednom uložite u svevremenski odjevni predmet i nosite ga godinama.

No kada je, pak, vrijeme da nekim svojim dragim komadima kažete "zbogom"? Iako ste se vezali za njega, ne možete no svoj omiljeni sivi džemper vječno nositi. Iznošen je, riješite ga se.

Tu se radi o čistoj logici. No postoje i one "tajne" modne industrije u koje se nikada ne usudimo malo dublje zaviriti pa guramo po svome. Znate li koji je "rok trajanja" vaših patika? Jeste li uopće znali da imaju isti? Ni mi.

Možda je upravo sada, pred zimu, vrijeme da svoj modni "inventar" pročistite i uđete lakši u sezonu hladnoće. Da ima stvari tamo koje su se rastegnule, razgazile ili iznosile, jasno je, a s tim kao posljedicom mogu čak predstaviti prijetnju vašemu zdravlju. Portal Health pobrojao je sve te elemente, pa krenite u raščišćavanje, piše Slobodna Dalmacija.

  1. Tenisice

"Ako trčite u njima, trebali biste mijenjati svoje tenisice otprilike svakih šest mjeseci", savjetuje podijatar Miguel Cunha. Ako ih pak nosite u "casual" situacijama i za šetnje, svakih deset mjeseci bi trebalo biti u redu. Vjerojatno to niste znali, ali sve imaju "rok trajanja" - dizajnirane su kako bi prevalile oko 600 kilomentara.

Ako ne nosite obuću s dobrom potporom ili je ona iznošena, riskirate brojne bolesti stopala i ozljede noge koje uopće ne izgledaju lijepo za vidjeti, a uz to su i prilično bolne.

"Tenisice nisu više nosive ako se peta istrošila s jedne strane više nego s druge, pa vam se stopalo naginje na jednu stranu", upućuje svoje pacijente Cunha. No ako je u pitanju samo prljava obuća, savjetuje da ju operete blagim sapunom i hladnom vodom te pustite da se prirodno osuše - vrućina iz sušila može uništiti bilo koju cipelu zato što djeluje na ljepilo.

  1. Donje gaćice

Prosječan par donjih gaćica može potrajati i do nekoliko godina. No isto tako mogu se raspasti mnogo prije vremena "isteka". Ako su se pokidale ili se lastik razvukao, vjerojatno nisu ni udobne pa je vrijeme da ih bacite.

Ako se pak tkanina stisnula u pranju ili ste se vi sami udebljali (događa se), a relativno nove gaćice vas stežu, riješite ih se.

"Preusko donje rublje može izazvati vaginalnu iritaciju", doktorica i stručnjakinja za žensko zdravlje Jennifer Wider ispričala je za Health. Ovo posebice vrijedi za tange - ako vas na tom osjetljivom mjestu iritiraju, možete izazvati težu iritaciju.

  1. Grudnjaci

Čak i ako se ponašate kao da su od zlata, velika je vjerojatnost da će vaš grudnjak koji nosite gotovo svakodnevno u roku od 6 mjeseci do godine dana izgubiti oblik, time i potporu koju pruža i elastičnost.

"Voda, deterdžent i vrućina također će uništiti grudnjak", dizajnerica istih, Danielle Witek, potvrđuje.

Generalno pravilo je da grudnjak može trajati godinu dana, ali i to ovisi o više stvari - koliko ih često perete i koliko ih imate u rotaciji. Bacite se u pregled; ako primijetite bilo kakvo provirivanje žice, gubitak elastičnosti u naramenicama ili iskrivljenje, bacite ga. Neispravan grudnjak može utjecati na bolove u leđima, iskrivljenu kralježnicu i bolan vrat. AKo pak nosite pogrešnu veličinu, možete uzrokovati i razne iritacije na koži.

  1. Topići za vježbanje

Prosječan grudnjak (topić) za vježbanje može potrajati od šest do dvanaest mjeseci, ali i to ovisi o tome koliko često ga nosite. Kada osjetite da vam više ne pruža "podršku" ili da vam je neudaban tijekom vježbanja, bacite ga.

"S vremenom se lastik i materijal poput spandexa počne razbijati, pogotovo se troši konstantnim pranjem", kaže Witek.

Ukratko, tražite topić koji će biti dovoljno čvrst, a udoban. Kako bi vam potrajao duže, perite ga na ruke blagim deterdžentom i pustite da se osuši na zraku.

  1. Čarape

Čim se pojavi rupa na čarapama, bacite ih. U protivnome, mučit ćete se uskoro sa žuljevima, kurjim očima i ostalim boljkama koje se javljaju kad se bosi dio stopala "tare" o kožu patike.

Čak i ako se ne raspadaju vama pred očima, čarape bi trebalo mijenjati svakih godinu dana - pomislite samo kakav "posao" svakodnevno obavljaju i koliko znoja upijaju - konstantno pranje samo dodatno troši materijal.

Kopirati
Drag cursor here to close