Kritične zone

7 savjeta koji će pomoći da se riješiš sala na trbuhu

Gubitak naslaga na trbuhu… To često zvuči lakše nego što zapravo jest
Lifestyle / Flash | 02. 02. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki trbuh mnogima je muka i sramota, ali prije svega je i vrlo nezdrav. Istraživanja pokazuju da veliki struk (više od 88 centimetara kod žena, više od 102 cm kod muškaraca) može potaknuti bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Trbušna mast, također poznata kao visceralna mast, oblaže organe kao što su jetra i gušterača te povećava opseg trbuha. U najgorem slučaju to dovodi do pretilosti!

Međutim, tkivo također može otpuštati masne kiseline i tvari koje izazivaju upale. To pak ima negativan utjecaj na krvni tlak i razinu šećera u krvi. A salo na trbuhu može biti jako tvrdoglavo pa gubitak masnog tkiva na trbuhu zahtijeva dosta discipline, prenosi miss7.

Ciljano mršavljenje na trbuhu – je li to moguće?

Nažalost, još uvijek ne postoji čudotvorni napitak koja olakšava mršavljenje na trbuhu i nepogrešivo ubrzava metabolizam. Ali, masnoća na trbuhu obično se topi nešto brže nego ona na bokovima i stražnjici. Kako bismo mogli smršavjeti na trbuhu, jako je korisno preispitati svoju prehranu i navike vježbanja.

Nije lako izgubiti salo na trbuhu, ali ovih 7 savjeta može pomoći:

Kuhaj svježu hranu

Čak i ako to oduzima više vremena, kuhanje sa svježim sastojcima ima mnoge prednosti. S jedne strane, točno znaš što je u tvojoj hrani i ne moraš razmišljati o mogućim skrivenim zamkama šećera ili masti. S druge strane, sezonske i regionalne namirnice, poput voća i povrća, mogu se slobodno kombinirati i ne moraš se zamarati s pojačivačima okusa koji tvoje okusne pupoljke, primjerice, prebacuju na slađi okus.

Planiraj obroke

Ako je moguće, ciljaj na tri glavna obroka dnevno – to najbolje funkcionira ako te obroke planiraš unaprijed. Ako ogladniš između obroka, jedi što više voća, povrća ili orašastih plodova.

Ograniči unos ugljikohidrata

Trebali bismo jesti samo ograničene količine proizvoda od bijelog brašna, poput kruha, tjestenine, brze hrane i općenito slatku hranu. Osobito navečer vrijedi se fokusirati na hranu bogatu bjelančevinama, poput jaja, ribe, nemasnih mliječnih proizvoda ili nemasne peradi. Naime, bjelančevine duže drže sitima i pospješuju probavu tijekom noći.

Nemoj zaboraviti piti

Kako bi tijelo dobilo dovoljno tekućine, najbolje je piti najmanje dvije litre vode dnevno. Neki nezaslađeni biljni čajevi također su u redu. Ako vježbaš, također bi trebala piti pola litre više vode svakih pola sata.

Izbjegavaj stres

Istraživanja pokazuju da kronični stres potiče pretilost. Naime, tijelo kao odgovor na stres oslobađa hormon stresa kortizol, a to zauzvrat pojačava osjećaj gladi i usporava gubitak masti. Stoga se pobrini da imaš dovoljno stanki za odmor u svakodnevnom životu i, ako si u nedoumici, svaki dan si uzmi malo vremena za sebe. To vrijeme možeš iskoristiti za stvari koje te opuštaju. To može biti čitanje dobre knjige, slušanje glazbe ili dodatno drijemanje - samo radi ono što ti odgovara.

Nastavi vježbati

Sport je neophodan za mršavljenje u trbuhu. Barem 30 minuta vježbanja dva do tri puta tjedno je idealno, a fokus treba biti na različitim mišićnim skupinama. Ali, jednako je važno dopustiti si stanke, jer mišići ne rastu tijekom treninga, nego u stankama između sportskih akivnosti.

Ograniči konzumaciju stimulansa

Stimulansi su na jelovniku samo u iznimnim slučajevima. Posebice alkohol, koji sadrži puno kalorija. Najbolje je potpuno prestati pušiti.

Kopirati
Drag cursor here to close