Za sve zaljubljenike

10 najljepših dvoraca u Europi koje morate posjetiti barem jednom u životu

Diljem Europe i svijeta razasuto je na tisuće prekrasnih dvoraca, jedni su skriveni među zelenim brežuljcima, drugi uz obalu slikovitog jezera, a neki poput dragulja stotinama godina ponosno stoje uz kristalno čisto more.
Lifestyle / Flash | 15. 04. 2024. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvorci oduvijek fasciniraju posjetitelje. Vode ih u neka davna vremena i čuvaju intrigantne priče o životima velikaša, ratovima i spletkama, velikim ljubavima…

Diljem Europe i svijeta razasuto je na tisuće prekrasnih dvoraca, jedni su skriveni među zelenim brežuljcima, drugi uz obalu slikovitog jezera, a neki poput dragulja stotinama godina ponosno stoje uz kristalno čisto more, piše Putnikofer.

Ovo su dvorci u Europi koje morate posjetiti barem jednom u životu!

1. Dvorac Torrechiara, Italija

Dvorac Torrechiara nalazi se na sjeveru Italije, u regiji Emilia Romagna, nedaleko od Parme. Smatra se jednom od najljepših srednjovjekovnih građevina u Italiji. Čak i da nema lijepe, potresne i na trenutke tužne priče o njegovoj gradnji, već bi i sam izgled izazivao divljenje. Ima četiri pravokutne kule, koje okružuju središnje dvorište. Svi tornjevi i dvorišta imaju svoja različita imena i tematski dizajn. Castello di Torrechiara, što je talijansko ime dvorca, čuva neke od najimpresivnijih freski, slika i ukrasa u spavaćim sobama koje su po očuvanosti pravi raritet među dvorcima iz srednjeg vijeka.

Foto: Canva / Dvorac Torrechiara, Italija

2. Dvorac Neushwanstein, Njemačka

Smješten na vrhu stjenovite izbočine u jugozapadnoj Bavarskoj, predivni Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu, stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve "Uspavane ljepotice." Danas je Neuschwanstein najposjećeniji dvorac u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. Svake godine preko njegovih vrata prijeđe oko milijun i pol turista, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine.

Foto: Canva / Dvorac Neushwanstein, Njemačka

3. Dvorac Otočec, Slovenija

Jedini slovenski dvorac na vodi. Tako se predstavlja ovo prekrasno srednjovjekovno zdanje na svojim službenim web stranicama. I bilo da ga posjetiti ljeti, kada ga okružuju razigrano zelenilo i žubor pitome rijeke, ili pak tijekom zimskih mjeseci kada ga prekrije bijeli pokrivač, osvaja baš svakog na prvi pogled. Nevjerojatni dvorac Otočec nalazi u pitoresknom kraju Dolenjske, poznatom po rijekama, dolinama, šumama i vinogradima, okružen je čuvenom rijekom Krkom i odiše zaista jedinstvenom atmosferom iz prošlih vremena.

Foto: Canva / Dvorac Otočec, Slovenija

4. Dvorac Windsor, Engleska

Opasan čvrstim zidovima i moćnim kulama i okružen slikovitom šumom, ponosno s brežuljka nad okolicom već više od 1000 godina bdije dvorac Windsor. Jedan je to od najpoznatijih dvoraca u Engleskoj i nezaobilazna turistička atrakcija onih koji posjećuju Englesku ili London. Osim što izgleda impozantno, uz njega se veže niz zanimljivosti, rekorda i priča. Windsor je, naime, najveći i najstariji dvorac na svijetu koji je i danas naseljen! Pokojnoj kraljici Elizabeti II. bio je omiljena vikendica, a kroz povijest je u njemu barem povremeno boravilo 40 različitih britanskih monarha.

Foto: Canva / Dvorac Windsor

5. Castel de Monte, Italija

Što zamišljate kad čujete riječ dvorac? U našoj mašti, dvorac obično ima šiljaste kule, poput onog koji je poslužio kao inspiracija za Disneyeve crtiće. Ili ga štite obrambene kule, nerijetko sa zaobljenim krovovima. Naravno, nisu svi dvorci tako izgledali, ali kroz stoljeća su postojali i razvijali se neki standardi gradnje. Upravo je zbog toga povijesno i arhitektonski jako zanimljiv Castel de Monte, u prijevodu "dvorac na brdu", koji se nalazi u južnoj Italiji. Smješten je na brežuljku i potpuno je pravilnog, osmerokutnog oblika.

Foto: Canva / Dvorac Castel de Monte

6. Dvorac Hohenzollern, Njemačka

Slikoviti dvorac Hohenzollern potječe iz 19. stoljeća, a poznat je po tome što se u njemu nalazila pruska kraljevska kruna i velika zbirka umjetnina. Povjesničari kažu da je to jedan od najklasičnijih dvoraca u Njemačkoj, s veličanstvenim tornjevima i lokacijom na vrhu planine s koje se pružaju bajkoviti panoramski pogledi. Hohenzollern se nalazi u jugozapadnoj Njemačkoj u regiji Schwarzwald, između Bisingena i Hechingena. Ovdje lako možete provesti nekoliko sati istražujući mrežu prolaza, vrtnih staza i stubišta, a u dvorcu se nalazi i kraljevska riznica s izlošcima oružja.

Foto: Canva / Dvorac Hohenzollern

7. Mont Saint Michel, Francuska

Čarobni otok na čijem se vrhu nalazi opatija koja prkosi gravitaciji, Mont Saint Michel i njegov zaljev ubrajaju se među najljepše znamenitosti Francuske. Stoljećima jedan od glavnih europskih hodočasničkih odredišta, ovaj sveti otok prepoznao je i UNESCO te ga svrstao na popis svjetske baštine, a svi oni koji ga posjete kažu da svojom ljepotom jednostavno oduzima dah. Iako se mnogi danas pitaju je li Mont Saint Michel utvrda, dvorac, planina, otok, ili sve to zajedno, znalci će reći da se radi o utvrđenom gradu i jednom od rijetkih mjesta u Francuskoj koje je sačuvalo svoje srednjovjekovne zidine i stari sustav obrane.

Foto: Canva / Mont Saint Michel

8. Predjamski dvorac, Slovenija

Nedaleko od Postojnske jame nalazi se Predjamski dvorac – jedini u potpunosti očuvani špiljski dvorac na svijetu! Nalazi se na litici visokoj 123 metra, datira iz 13. stoljeća te je idealno mjesto za sve ljubitelje povijesti i neobičnih građevina. Među brojnim vlasnicima dvorca najpoznatiji je bio Erazmo Predjamski, kojeg nazivaju i slovenskim Robinom Hoodom jer je krao od bogatih i davao siromašnima. Turisti ga najviše posjećuju u osmom mjesecu kad se održava čuveni Erazmov viteški turnir koji okuplja moderne vitezove iz cijeloga svijeta.

Foto: Unsplash / Predjamski dvorac

9. Castillo de Colomares, Španjolska

Castillo de Colomares je spomenik u obliku dvorca i ujedno najzanimljivija turistička atrakcija u andaluzijskom gradu Benalmádena. Posvećen je životu i pustolovinama Kristofora Kolumba i izgrađen je između 1987. i 1994. godine. Zanimljivo je da ovo najveći spomenik istraživaču koji se prostire na čak 1500 metara kvadratnih, a u unutrašnjosti se nalazi najmanja crkva na svijetu površine svega 1,96 metara kvadratnih, koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. 

Foto: Canva / Castillo de Colomares

10. Vaduz, Lihtenštajn

Gledate u dvorac iz 12. stoljeća u kojem sa svojom obitelji i danas živi pravi pravcati princ. Hans-Adam II (punim imenom: Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marco d’Aviano Pius) vladajući je princ na čelu države Lihtenštajn i predstavlja zemlju na međunarodnom planu te ima najveću moć i vlast nad državom. Ovo je jedina preostala monarhija u Europi koja prakticira agnatsku primogenituru, što znači da samo prvorođeni muškarci mogu naslijediti prijestolje.

Foto: Canva / Dvorac Vaduz
Kopirati
Drag cursor here to close