Banja Luka

Započelo 55. redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Kultura / Vjera | 12. 07. 2012. u 09:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci danas je započelo je 55. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice.

Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi Biskupske konferencije BiH: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren.

Na zasjedanju također sudjeluje predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. dr. Anton Stres, nadbiskup metropolit ljubljanski, a zasjedanju će se pridružiti i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Ante Ivas, šibenski biskup, kao i delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušati izvješća svojih delegata s raznih susreta te odrediti svoje delegate na predstojećim susretima na međunarodnoj razini i razmotriti najvažnije pristigle dopise.

Posebnu pozornost biskupi će posvetiti provođenju Motuproprija pape Benedikta XVI. i pastoralnih smjernica Prefekta Kongregacije za nauk vjere za Godinu vjere u svojim biskupijskim zajednicama kao i na razini Biskupske konferencije BiH.

Također će razmotriti prijedlog dokumenta prilagođenog dokumenta Hrvatske biskupske konferencije o formaciji svećeničkih kandidata kao i prijedlog programa vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i programa teološke i vjerske edukacije na teološkim učilištima za odgojiteljice u vrtićima.

Zasjedanje će trajati do subote, 14. srpnja, a završit će konferencijom za novinstvo istog dana u 12 sati.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije u nedjelju, 15. srpnja biskupi će sudjelovati na Misnom slavlju u 10 sati u banjolučkoj katedrali. Euharistiju će predslaviti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputit će vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close