Mjesec ramazana

Večeras započinje ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere

Kultura / Vjera | 19. 07. 2012. u 11:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras klanjanjem prvog teravih namaza započinje ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere.

To je deveti mjesec muslimanskog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje svete knjige Kurana. Za sve muslimanske vjernike to znači da je stiglo vrijeme posta, molitve i okretanja unutarnjim mislima. Vjernici će ga trideset dana provesti u postu i molitvi.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tijekom cijele noći do zore. Propisano je da nisu obvezni postiti bolesni, trudnice i teški fizički radnici. U vrijeme posta, vjernici se moraju suzdržavati i od ružnih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja.

Tijekom mjeseca ramazana život u čitavom islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri.

Za vrijeme ramazanske večeri, poslije posebne molitve, teravije, organiziraju se druženja svake večeri kod nekog drugog.

Tijekom ramazana posebno se obraća pozornost na zajedničke iftare, odnosno večere.

Među vjernicima je običaj svaku večer iftariti u nekoj drugoj kući pa tako idu u krug, prijatelji i rodbina se okupljaju.

Kopirati
Drag cursor here to close