VIDEO | Međugorje

Zajednica Majka Krispina: Otvorena vrata sigurnosti koja ne znaju za nacionalnost, vjeru i osudu

Premda je to zajednica koja djeluje pri Katoličkoj crkvi, one koji traže njihovu pomoć ne pitaju za vjeru i nacionalnost. Bitno im je, poručuju, samo pružiti ruku pomoći.
Kultura / Vjera | 21. 01. 2022. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica Majka Krispina u Međugorju djeluje od 2005. godine. Pod svoj krov prihvaćaju nezbrinute trudnice, posebice maloljetne te žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, ali i one koje su se susrele s brojnim drugim problemima.

Ni sami točno ne znaju koliko je potrebitih prošlo kroz njihovu kuću. Premda je to zajednica koja djeluje pri Katoličkoj crkvi, one koji traže njihovu pomoć ne pitaju za vjeru i nacionalnost. Bitno im je, poručuju, samo pružiti ruku pomoći, prenosi Federalna.ba

Prva vrata

Zajednica Majka Krispina u Međugorju jedinstvena je na ovome području, najprije po tome što žrtvu i žene u potrebi primaju i prije no što reagira sustav. Nerijetko su i prva vrata na koja će pokucati, svjesni da ih tu neće odbiti.

"Bog nas je postavio tu da saslušamo, ako ništa i telefonski, da se žena ima kome izjadati jer ti tereti svakodnevice su preteški. Pa kad nekome to ispričaš, izbaciš iz sebe, vjerujem da je puno lakše", govori Kristina Pehar, voditeljica u Zajednici Majka Krispina.

Trenutačno je u Zajednici 8 žena i trinaestero djece. Osim žena žrtava nasilja u obitelji i nezbrinutih trudnica, njihovu pomoć traže i zbog ovisnosti. U posljednje vrijeme, zanimljivo, i zbog ovisnosti o internetu.

"One u ovoj kući pronalaze svoj mir, nekako liječe svoja ranjena krila, slomljena i onda kada ih jednog dana uz ljubav Božju i pomoć Božju izliječe - onda odlaze. Neke se osamostale, neke se vraćaju u obitelji odakle su došle. Uglavnom, razne su situacije, razne su to životne priče", dodaje Pehar.

Besplatno i neograničeno

Funkcioniraju kao obitelj. Svaka štićenica ima svoja zaduženja u kući i oko kuće. Posebice su ponosni na svoju radionicu jer je radna terapija jako bitna u oporavljanju žena.

Nažalost, nasilje u obitelji je u porastu, a sustav često pravodobno ne zaštiti žrtvu. Različite su sudbine prošle kroz Zajednicu i nijedna priča nije laka.

"Ja i kćer smo ovdje, svake godine slavimo Božić ovdje. Nemam ja gdje drugo", priča jedna od štićenica.

"U Zajednici sam 16 mjeseci. Ovdje sam pronašla mir koji nisam imala vani. Nakon dugo vremena osjećam se jako dobro. Neko svoje unutarnje nezadovoljstvo ovdje sam naučila suzbiti", nastavlja druga.

"Došla sam sa željom da želim pomoći drugima, ali nisam bila svjesna da je pomoć meni bila potrebna. Zašto? Nekada prije sam imala problem s ovisnostima", objašnjava treća.

Žene tu borave besplatno i boravak nije vremenski ograničen. Zajednica nije ni u kakvim proračunima, a financiraju se isključivo od donacija i, kako kažu, Božje providnosti. Osim sigurnog krova nad glavom, žene tu dobiju i druge vidove pomoći, poput pravne ili liječničke. No, najvažnija je ona psihološka i činjenica da je nekome stalo te da žrtva nikada više neće biti sama.

Kopirati
Drag cursor here to close