o vjerskim praznicima

Vijeće ministara podržalo Nacrt osnovnog ugovora BiH i Islamske zajednice

Kultura / Vjera | 29. 09. 2015. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas u Sarajevu Nacrt osnovnog ugovora BiH i Islamske zajednice u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je nakon sjednice Vijeća ministara Feni da su određena nerazumijevanja iz tog ugovora sada otklonjena te da su određene odredbe precizirane.

Te odredbe odnosile su se na korištenje slobodnog vremena i pauze za džuma-namaz petkom i za sehur i iftar tijekom ramazana te korištenje dana za obavljanje hadža.

''Nejasnoće su otklonjene jer je federalnim zakonom već propisano da svaki radnik, prema Zakonu o radu kakav se priprema i u Republici Srpskoj, ima pravo na dnevni odmor od pola sata, a kako će ga koristiti ovisi od dogovora poslodavca i radnika'', pojasnila je.

Također, dodala je, da kada je u pitanju hadž to su sve neradni dani odnosno, to nije plaćeno nego se radi o neplaćenoj odsutnosti, dok će se u dogovoru s poslodavcem koristiti i sat vremena za džumu-namaz kako je već precizirano federalnim zakonom.

''Postavljeno je pitanje hoće li to biti plaćeno te je sada jasno naglašeno da to nije plaćeno. Ovo je ugovor između države i Islamske zajednice, a shodno tom ugovoru donijet će se i odgovarajući zakon. Na primjeru zakona u Federaciji kazala sam kako je to riješeno za sve radnike, jer će možda i drugima trebati taj sat tijekom tjedna, a ne samo pripadnicima islamske vjere'', istaklnua je ministrica Borovac.

Kada su u pitanju halal proizvodi, Islamska zajednica zatražila je da bude partner u svim tijelima koja donose odluke za standarde, certifikaciju i akreditaciju halal proizvoda jer je institucionalno ovlaštena za tumačenje islamskih propisa, a i te odredbe su jasnije precizirane.

Kopirati
Drag cursor here to close