puno pitanja

Ajatolah: Saudijska Arabija se treba ispričati zbog tragedije

Kultura / Vjera | 27. 09. 2015. u 09:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je u nedjelju da bi se Saudijska Arabija trebala ispričati zbog smrtonosnog meteža u kojem je tijekom hadžiluka u blizini muslimanskog svetog grada Meke poginulo 769 hodočasnika.

''Nesreća neće biti zaboravljena i države će se ozbiljno angažirati da otkriju što se dogodilo. Umjesto da optužuju ovog ili onog, Saudijci bi trebali preuzeti odgovornost i ispričati se muslimanima i obiteljima žrtava'', rekao je Hamnei, prenosi agencija Reuters.

Službeni Teheran je priopćio da je u metežu u saudijskom gradu Mini 24. rujna poginulo najmanje 144 građana Irana, a još oko 300 se vodi kao nestalo, među kojima je i bivši veleposlanik Irana u Libanu Gazanfar Roknabadi.

''Islamski svijet ima puno pitanja. Smrt više od 1.000 ljudi nije mala stvar. Muslimanske zemlje bi se trebale fokusirati na to", rekao je Hamnei, a objavljeno je na njegovom siteu.

Do tragedije je došlo kad su se dvije velike grupe hodočasnika sudarile na raskrsnici u Mini, na putu ka Džamaratu, gdje hodočasnici simbolično kamenuju šejtana.

Predsjednik Irana Hasan Rohani zatražio je u subotu navečer u obraćanju Ujedinjenim narodima pokretanje istrage o toj nesreći.

Kopirati
Drag cursor here to close