Pod određenim uvjetima

Vatikan odobrio blagoslov istospolnih parova

U dokumentu vatikanske uprave za doktrinu navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimirali neregularne situacije, ali bi bili znak da Bog prihvaća sve ljude.
Kultura / Vjera | 18. 12. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikan je u povijesnoj odluci koju je odobrio papa Franjo, objavio da će rimokatolički svećenici moći obaviti obred blagoslova istospolnih parova, pod uvjetom da ti obredi nisu dio redovitih katoličkih rituala ili liturgije.

U dokumentu vatikanske uprave za doktrinu navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimirali neregularne situacije, ali bi bili znak da Bog prihvaća sve ljude.

Svećenici bi svaki slučaj razmotrili posebno i "ne bi trebali sprečavati ili zabranjivati otvorenost Ckve za ljude u svakoj situaciji u kojoj bi oni kroz jednostavan blagoslov mogli tražiti Božju pomoć", navodi se.

Papa je tu promjenu dao naslutiti još u listopadu kada je odgovorio na pitanje petorice konzervativnih kardinala na početku biskupske sinode u Vatikanu.

Privlačnost između osoba istoga spola nije grijeh

No, dokument od osam stranica donesen pod naslovom "O pastoralnom značenju blagoslova" navodi specifične situacije. Jedan njegov dio nosi podnaslov "Blagoslov parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova".

Crkva uči da privlačnost između osoba istoga spola nije grijeh, ali da homoseksualni čin jest.

Od izbora 2013., Franjo nastoji otvoriti Crkvu s 1,3 milijarde pripadnika za LGBT osobe, a da pritom ne mijenja dokrtinu o istospolnom ponašanju.

Kopirati
Drag cursor here to close