Afrički Oscar Schindler

U spomen na fra Vjeku Ćurića: Svečana slavlja u voljenom Kivumu i rodnom Žepču

Kultura / Vjera | 01. 02. 2024. u 15:08 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook Srce za Afriku / Proslava u Centru Otac Vjeko

Dan sjećanja na fra Vjeku Ćurića iz Žepča tradicionalno je obilježen u Centru Otac Vjeko u župi Kivumu u Ruandi.

Misionar fra Vjeko je ubijen prije 26 godina, 31. siječnja 1998. godine, u ruandskom glavnom gradu Kigaliju.

Spasio više od 100.000 ljudi 

Upravo on je pokrenuo župu Kivumu u Ruandi, kao i školski centar koji danas nosi njegovo ime.

"Njegov je san bio izgradnja škola i školovanje siromašne djece, a tijekom runadskog rata od sigurne smrti spasio je više od 100.000 ljudi", napisali su iz Humanitarne udruge Srce za Afriku te dodali: 

"O fra Vjekinoj ulozi u ruandskom genocidu i poraću treba se stalno govoriti, jer njegova djela bila su nevjerojatna".

Fra Vjeko je bio jedini bijelac koji je ostao u Ruandi te spašavao je civile, bez obzira na plemensku ili vjersku pripadnost.

"Pritom je riskirao svoj život, ali nije htio uzmaći ni milimetar od zadaće spašavanja koje je postalo njegova ratna misija. Zbog toga su ga ovdašnji zaštitari ljudskih prava nazvali afričkim Oscarom Schindlerom!", navode iz Humanitarne udruge Srce za Afriku. 

Ubijen je 31. siječnja 1998. godine u Kigaliju, a ubojica do danas nije otkriven. 

Pokopan je u Kivumuu, u crkvi koju je izgradio zajedno s vjernicima.

Obljetnica njegove smrti obilježena je svetom misom, polaganjem cvijeća i prigodnim programom koji su pripremili učenici Centra Otac Vjeko.

Učenici su kroz svoje programe poručili kako Ruanđani nikada neće zaboraviti fra Vjeku i sve ono što je učinio da pomogne ljudima da izgrade bolji život.

Svečano i u rodnoj župi 

Ujedno, 26. obljetnica mučeničke smrti fra Vjeke Ćurića obilježena je svečanim misnim slavljem i u njegovoj rodnoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi kod Žepča.

Svečanu misu u župnoj crkvi predslavio je ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Među brojnim vjernicima bila je fra Vjekina rodbina i njegova dva brata.

Provincijal Dadić je u propovijedi najprije podsjetio na život i djelo fra Vjeke Ćurića. Misionar je ostavio dubok trag u Ruandi i među tamošnjim ljudima koje nije napustio ni u ratnom vihoru, piše IKA

Misu je slavilo 25 svećenika, među kojima ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, vikar Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, žepački dekan preč. Predrag Stojčević te domaći župnik fra Željko Brkić.

Podsjetimo, po odobrenju kardinala Vinka Puljića u 2020. godini Franjevačka provincija Bosne Srebrene predala je Vatikanu svu dokumentaciju za beatifikaciju fra Vjeke Ćurića.

Foto: Župa Uznesenja BDM-Osova / Svečano misno slavlje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi
Kopirati
Drag cursor here to close