Malim koracima do velikih ciljeva

FOTO | Mi ViDiMo, a vidite li vi?

Pokret "Mi ViDiMo" iz Mostara osnovan je kako bi mladima učvrstio vjeru kroz djela i molitve.
Kultura / Vjera | 01. 02. 2024. u 10:51 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moderno doba, nadali su se mnogi, trebalo je ljudima donijeti nešto pozitivno.

Namjera je bila odlična, ali se o izvedbi mogu voditi rasprave.

Moderno doba, s posebnim naglaskom na mlade osobe, odvelo je mnoge od istinskih vrijednosti čemu svakodnevno možemo posvjedočiti iz raznoraznih primjera.

Idoli su postali influenceri ili, prevedeno na hrvatski jezik - "utjecajnici", načela su postala misaona imenica, a zvijezda vodilja je što prije doći do materijalnog dobra ili do trenutka kada se o nekome može pričati kao o "utjecajniku".

O religioznosti, ponovno mladih ljudi, može se voditi jako duga i konstruktivna rasprava. Nisu nužno loše osobe koje nisu religiozne, niti su nužno dobre one koje jesu, ali je činjenica kako nijedna religija ne zagovara nikakvo zlo, te mnogima može pomoći u "klimavim" razdobljima njihovih života.

Djela i molitve

Svjedok tomu upravo dolazi iz Mostara - mladi vjere, djela i molitve akronim su riječi naziva pokreta "Mi ViDiMo" i upravo su to temelji njihovog djelovanja.

Foto: Ustupljene fotografije / Članovi pokreta Mi ViDiMo

"Naša misija je učvrstiti vjeru mladih u Hercegovini kroz djela i molitve", ističu iz pokreta za Bljesak.info.

Iza pokreta je preko 80 organiziranih događaja koje, kako su kazali, dijele na one edukativnog karaktera, poučne tribine za mlade, te duhovno-meditativne aktivnosti kroz susrete molitve, klanjanja i različite pobožnosti, a svakako, tu su i brojni drugi događaji kojima ispunjavaju sezone djelovanja poput humanitarnih i volonterskih akcija, glazbenih nastupa biskupijskog zbora "ViDeMus", međužupne lige Hercegovine i dr.

Prvi koraci

Osnivanje biskupijskog duhovnog pokreta mladih "Mi ViDiMo" ideja je mjesnog biskupa, msgr. Petra Palića.

Foto: Mladi Mostar / Biskup Palić odgovarao na pitanja mladih 

"Ideja je naišla na plodno tlo te je biskup Palić tako imenovao don Branimira Bevandu kao studentskog kapelana i povjerenika za mlade dvije hercegovačkih biskupija, pruživši mu potpunu slobodu i sve potrebne odgovornosti pri djelovanju", ističu za Bljesak.info.

Već od prvih koraka, dodaju, biskup Palić pruža najveću podršku u djelovanju, "ali svakako moramo spomenuti i svećenike u Hercegovini uz čiju podršku s lakoćom možemo realizirati sve naše ideje, ali tu su naši donatori, dobri ljudi koji prepoznaju naše namjere i omogućuju nam rast svakim novim danom".

Ponosni na priču koju grade

Iz pokreta su, u najmanju ruku, zadovoljni radom, trudom, zalaganjem i odazivom mladih na događaje zbog čega i katedralna dvorana postaje "tijesna".

Foto: PR / Tribina za mlade u Mostaru

"Prvenstveno smo ponosni na priču koju gradimo, u kojoj mladi imaju priliku rasti u svojim talentima kroz događaje koje zajedno organiziramo i sve to iz ljubavi prema Bogu i bližnjima", kazali su nam.

Činjenica je i ta da čovjek u životu teško da može nešto veliko uraditi sam, što potvrđuje i ovaj pokret jer su im u mnogočemu pomogne suradnje s mnogim drugim organizacijama kao i udrugama.

Humanitarni koncert duhovne glazbe

"Uvijek se rado sjetimo i brojnih suradnji poput onih sa HNK Mostar, Udrugom Otac i Simfonijskim Orkestrom Mostar, u kojima smo, osim suradnika, stekli i prave prijatelje", ističu, te dodaju kako je gotovo nemoguće izdvojiti samo jedan događaj kojim se posebno ponose.

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

Ipak, u "moru" događaja neizostavna je suradnja s Udrugom "Otac" i humanitarni koncert duhovne glazbe održan 10. lipnja prošle godine na stadionu HŠK Zrinjski pred više od 10 tisuća ljudi.

Iskoristit ćemo priliku i podsjetiti kako je koncert pod sloganom "Vjerujem" započeo videom iz dokumentarnog serijala "Stigme" portala Bljesak.info u režiji Jelene Pervan.

"Teško se oteti dojmu i ne spomenuti suradnju s našim prijateljima iz Udruge Otac te organizaciju velikog humanitarnog koncerta duhovne glazbe, 'Vjerujem', koji je održan u lipnju prošle godine. Upravo u tim ljetnim danima, uz članove Udruge Otac, veliku i bitnu ulogu su odigrali i mladi našeg pokreta, biskupijski zbor 'ViDeMus' i volonteri koji su sudjelovali u cjelokupnoj organizaciji", kazali su nam.

Koncert je zaista pokazao da još uvijek postoji veliki broj mladih koji s ponosom slave Boga, a to su nam potvrdili i iz pokreta "Mi ViDiMo".

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

"Mi ViDiMo kako se mladi danas uistinu nisu odmakli od Boga. Svakako, nemoguće je generalizirati i naravno da iznimke postoje, ali ono čemu mi svjedočimo je da su mladi Hercegovine spremni živjeti svoju vjeru i širiti radosnu vijest u svijetu u kojem žive. Još u drugoj Jakovljevoj poslanici pronalazimo citat kako je vjera bez djela, mrtva u sebi i upravo zbog toga mi s ponosom ističemo kako naš pokret živi kroz mlade koji su spremni na djelovanje", naglasili su iz ovog pokreta.

Malim koracima do velikih ciljeva

U budućnosti, za koju slobodno možemo reći da je svijetla, žele nastaviti djelovati na korist ljudima i još veću slavu Božju.

Foto: Ustupljene fotografije / Članovi pokreta Mi ViDiMo

"Nastojimo malim koracima doći do velikih ciljeva, a koliko ViDiMo, to nam i uspijeva. Svjedočimo kako su mladi željni susreta u kojima mogu ojačati svoju vjeru, a ujedno se i susresti s velikom zajednicom mladih koja je vođena Duhom Svetim. Bogu zahvalni i prepušteni Njegovoj providnosti, vjerujemo kako su ispred nas još veće i ljepše stvari koje s radošću iščekujemo", istaknuli su.

Predanost ovoj strasti može se vidjeti i kroz smisleno biranje gostiju koji, svaki svojom životnom pričom, nanovo zaokupljaju pažnju mladih kojima vrijeme provedeno na susretima jako brzo "proleti".

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Tribina za mlade "Nova godina, stari ja"

"Nastojimo iznova tražiti nove, što originalnije i atraktivnije teme koje zanimaju i zabrinjavaju mlade danas. A osim za zanimljivim temama, neprestana je i potraga za gostima predavačima koje će privući što veći broj mladih. Uz izlaganja gostiju predavača, nastojimo program obogatiti i prigodnim izvedbama dramske sekcije, ali i uz duhovnu glazbu kako bi susret bio potpun. Vjerujemo kako na tribinama mladi mogu dobiti odgovore na većinu svojih pitanja, ali i pronaći snagu, nadu i ohrabrenje za življenje svoje vjere u svakodnevnici", pojasnili su nam.

Zajedno pisati predivnu priču

Upravo potpuno prilagođavanje željama i potrebama mladih je ono što ovaj pokret razlikuje od drugih.

"Prvenstveno misleći na organizaciju tribina za mladih, ali i sve druge događaje u kojima mladi mogu razvijati svoje talente i steći prijateljstva i uspomene za cijeli život".

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

Ukoliko se vratimo na moderno doba, Mi ViDiMo kako je ovaj pokret uspio iskoristiti sve ono što se danas pruža kako bi uspjeli u svom cilju - dovesti mlade bliže Bogu sa sve većim zanosom i iskrenom ljubavlju.

"Ovim putem pozivamo i sve one koji žele biti dio naše priče, neka nam se slobodno obrate putem društvenih mreža ili uživo na našim događajima, kako bi mogli zajedno pisati ovu predivnu priču", zaključili su iz pokreta "Mi ViDiMo", za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close