Svečano u Neumu

Župa Krista Kralja u Hutovu proslavila 50 godišnjicu rođenja

Biskup Palić je tijekom propovijedi istaknuo kako sa sjetom gledamo na ta prošla vremena, da ih se rado prisjećamo, ali imamo i nadu da nas ipak s ovih prostora neće nestati.
Kultura / Vjera | 16. 05. 2022. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja proslava pedesete godišnjice Župe Krista Kralja u Hutovu, općina Neum započela je u nedjelju svetom Misom u župnoj crkvi koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Foto: Neum online / Svečano u Neumu 

Uz biskupa Petra Palića i župnika don Anđelka Planinića na svečanoj misnoj proslavi sudjelovalo je 20 svećenika, među kojima su bivši hutovski župnici i kapelan te oni svećenici koji su rodom iz Župe Hutovo.

Biskup Palić je tijekom propovijedi istaknuo kako sa sjetom gledamo na ta prošla vremena, da ih se rado prisjećamo, ali imamo i nadu da nas ipak s ovih prostora neće nestati, prenosi Neum online. 

Na kraju misnog slavlja, svim bivšim župnicima, na čelu s prvim hutovskim župnikom don Barišom Čarapinom, uručeni su prigodni darovi – kameni križevi na kojima su uklesane godine njihovog upravljanja župom Krista Kralja.

Foto: Neum online / Svečano u Neumu 

U ime svih bivših župnika Župe Hutovo prigodnim i emotivnim riječima se obratio don Ivica Puljić.

Uz pedesetu obljetnicu župe, danas se obilježilo i 30 godina od obrane ovih prostora u Domovinskom ratu. Na početku misnog slavlja, posebnu počast odalo se poginulim braniteljima, njih čak 22 na ovom području, čija su imena naznačena na spomen obilježju, uz koje su danas otkrivene i dvije reljef ploče.

Prva reljef ploča postavljena je u spomen generalu bojniku Andriji Matijašu Pauku, dok je druga postavljena u spomen generalu zbora Janku Bobetku, zapovjedniku južnog bojišta.

General Janko Bobetko je 24.08.1996. proglašen počasnim građaninom Neuma, Odlukom Općinskog vijeća Neum.

Ploče je svečano otkrio načelnik općine Neum, Dragan Jurković i gđa. Nada Matijaš, supruga pokojnog generala Andrije Matijaša, a uz njih su predstavnici braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće, dok su im svi prisutni minutom šutnje odali počast.

Foto: Neum online / Svečano u Neumu 

Nakon svete Mise održan je domjenak i druženje pod šatorom.

Na početku domjenka sve prisutne pozdravio je načelnik Jurković koji je čestitao veliki jubilej župi Hutovo, osvrnuvši se na sve prethodne godine te izrazio nadu da se u ovakvom broju obilježe i sve ostale okrugle obljetnice.

Brojni župljani i svi gosti nastavili su druženje uz razgovore i sjećanje na uspomene koje ih vežu za Župu Hutovo.

Kopirati
Drag cursor here to close