Za 2024. godinu

Poznati datumi krizme u Hercegovini - Sakrament potvrde dopunjuje unutarnju sličnost s Kristom

Katoličko je vjerovanje da obred potvrde u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom koja im je darovana na krštenju, te ih ispunjuju ljubavlju
Kultura / Vjera | 15. 01. 2024. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu sakramenta kršćanske inicijacije, piše portal Župe Tijela Kristova.

Riječ potvrda dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati zbog čega taj sakrament još nazivamo firma. Zovemo ga također i krizma što dolazi od krizme tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici. Trajni učinci ovog sakramenta jesu rast u Duhu i svjedočenje i branjenje vjere.

Na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom).

To mazanje tumači i sam naziv kršćanin što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. Tako i danas ljudi prilikom sakramenta Svete potvrde primaju na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti ih svjetlom za bolji kršćanski život, da bi što bolje mogli razumjeti ono što im je Bog objavio.

Katoličko je vjerovanje da obred u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom što im je darovana na krštenju, te ih ispunjuje ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano što dosljednije uključuju u izgradnju novoga, Božjega svijeta. Priopćuje im osobitu snagu Duha Svetoga da kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, šire i brane vjeru, da hrabro ispovijedaju ime Kristovo i nikada se ne stide njegova križa.

Tijekom 2024. godine, kako navodi Brotnjo.info, objavljen je raspored dijeljenja sakramenta potvrde (krizme) u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji:

Travanj:
1.travnja – Čapljina
6.travnja – Mostar (župa sv. Mateja)
13.travnja – Čitluk i Studenci
14.travnja – Blagaj-Buna i Ledinac
20.travnja – Posušje i Mostar (župa sv. Ivana)
21.travnja – Dračevo i Jare
27.travnja – Aladinići
28.travnja – Ljuti Dolac i Neum


Svibanj:
1.svibnja – Grljevići
4.svibnja – Mostar (Cim i Ilići)
5.svibnja – Široki Brijeg i Domanovići
11.svibnja – Međugorje i Kruševo
12.svibnja – Klobuk
18. svibnja – Duvno, Gabela i Gorica-Struge
19.svibnja – Mostar – katedrala
25.svibnja – Humac i Drinovci
26.svibnja – Buhovo i Gradac Neumski

Lipanj:
1.lipnja – Stolac i Rakitno
2.lipnja – Mostar (župa sv. Petra i Pavla) i Seonica
8.lipnja – Mostar (župa sv. Tome) i Polog
9.lipnja – Prenj i Rasno
12.lipnja – Ploče-Tepčići
15.lipnja – Kočerin, Vinjani i Zagorje
16.lipnja – Gradina i Čerin
22.lipnja – Gabela Polje
23.lipnja – Hutovo i Vinica
24.lipnja – Konjic
30.lipnja – Raskrižje

Srpanj:
6.srpnja – Hrasno
7. srpnja – Šuica

Kopirati
Drag cursor here to close