Eparhija zahumsko hercegovačka

Slava Hrama Svetog Vasilija u Konjicu - Gospod je podario čovjeku da ljubavlju bude okrenut Spasitelju

Na stranicama eparhije-zahumskohercegovačke objavljeno je da je ''na praznik Obrezanja Gospoda Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog
Kultura / Vjera | 15. 01. 2024. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, SPCO Konjic u nedjelju je u konjčkoj pravoslavnoj crkvi obilježila slavu Hrama svetog Vasilija Velikog.

Sveta arhijerejska liturgija održana je u 9.30 sati kojoj je nazočio veliki broj vjernika koji su uveličali radost praznika.

Na stranicama eparhije-zahumskoherčegovacke objavljeno je da je ''na praznik Obrezanja Gospoda Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog, Vladika Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, gdje je u nedjelju proslavljena hramovna slava. Preosvećenom Vladici sasluživalo je sveštenstvo Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske''.

'Svi se mogu naći u ljubavi Hristovoj'

U jevanđeljskoj besjedi, Vladika Dimitrije podsjetio je da Hristos nije došao na zemlju da tvori svoju volju, već volju Oca koji je na nebesima.

''Već kao dijete govori da Njemu valja biti u domu Očevom. Bio je poslušan čak do smrti na Krstu, a već rođenjem počeo je da strada, pokazujući primjer kao čovjek. Bio je nag u vitlejemskoj pećini, nag prilikom obrezanja, nag na Jordanu i nag na Krstu – svi ljudi, koji žive, koji su živjeli i koji će živjeti na zemlji, mogu se naći u ljubavi Hristovoj, koju je pokazao sa Krsta riječima 'Oprosti im jer ne znaju šta rade'. Gospod Isus Hristos je jedino novo pod suncem, a poslavši Duha Svetoga apostolima, dao im je silu da propovijedaju Njegovo ime. Takvu silu imali su, i imaju, svetitelji kojima je na ustima i u srcu ime Hristovo i propovijedaju Ga širom svijeta. Takav je bio i Sveti Vasilije, kojeg Crkva danas proslavlja, pun ljubavi, blagodati, istine, milosti, mudrosti Božije, puni imena Spasiteljevog. Sve to Gospod je podario čovjeku, a čovjek je pozvan da to prihvati – da svojim životom, svojom vjerom, nadom i ljubavlju bude okrenut Spasitelju'', navode na stranici.

Nakon Otpusta, Vladika Dimitrije čestitao je sabranima novo ljeto blagosti Božije i slavu – praznik Svetog Vasilija Velikog.

Čudotvorac

Poučavajući vjerne, Vladika je podsjetio da crkvene himne o svetitelju govore kao o pčeli Crkve, budući da je sve dobro, korisno i čestito uzimao u sebe i tako postao propovjednik, monah, molitvenik, tvorac kanona i monaških pravila, čudotvorac i milosrdni pastir – sve je bio, svaki Božiji dar bio je na njega izliven.

Otac Branimir, nadležni paroh, zahvalio se Vladici na dolasku i pozvao sabrane vjernike da sabranje nastave za slavskom trpezom.

Početkom prošlog tjedna, ispred ove crkve održan je prosvjed građana Konjica r ispred pravoslavne crkve sv. Vasilija Velikog zbog zastave Republike Srpske postavljene na crkvenom jarbolu. Zastava, koju su mnogi ocijenili provokativnom, izazvala je nezadovoljstvo među građanima koji su se okupili na poziv s društvenih mreža. 

Kopirati
Drag cursor here to close