Svete mise

Pogledajte programe obilježavanja Velike Gospe širom Hercegovine

Uz samu svetu misu, u većini župa, održat će se popratni program te devetnice
Kultura / Vjera | 13. 08. 2018. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Gospa, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja se obilježava 15. kolovoza bit će obilježena širom Hercegovine.

Uz samu svetu misu, u većini župa, održat će se popratni program te devetnice, odnosno dani priprave vjernika za taj blagdan.

Široki Brijeg

Tako će se u Širokom Brijegu od 6. kolovoza održavati predavanja koja će voditi svećenici iz regije, a 14. kolovoza, održat će se uočnica Velikoj Gospi. Tada je planiran molitveni mimohod s kipom Širokobriješke Gospe kroz grad, a nakon toga planirana je ispovijed te zavjetne molitve.

Foto: PR / Velika Gospa 2018. u Širokom Brijegu

Na dan blagdana svečana sveta misa bit će u 11 sati, a predvodit će ju monsinjor don Antun Sente iz Karlovca. Osim glavnog slavlja, održat će se od 5 sati sveta ispovijed, zatim mise bez propovjedi u 5, 6, 7, 8 i 9 sati.

Širokobriježani tada slave i Dan Grada, kada se očekuje velik broj posjetitelja na koncertu Joška Čaglja – Joleta u središtu grada.

Livno

U Livnu će slavlje Velike Gospe započela Svetom misom u nedjelju, nakon čega će u ponedjeljak biti euharistijsko klanjanje, a u utorak će se održati procesija s Gospinim zavjetnim kipom. U srijedu, na dan blagdana, slavlje će započeti od 7 sati kada je planirana misa za domaćice, zatim u 8.30 sati za bolesne.

Središnje misno slavlje održat će se u 11 sati. Istog dana održat će se misa s blagoslovom djece i obitelji u 18 sati. Kroz dane duhovne obnove bit će mogućnost i za ispovijed, a voditelj priprava bit će don Mladen Parlov iz Splita.

Tomislavgrad

Velika Gospa obilježit će se svetim misama i u Tomislavgradu, te su se održavale mise zornice kao priprave za blagdan.

Svete mise u duvanjskoj župi su: Tomislavgrad u 7:30, 9 i 18 sati; na filijalama u 9 sati. Patron i svečana proslava je u Seonici i Prisoju, kada će se održati svečane svete mise u 11 sati.

Iz iste župe bit će organizirano i hodočašće na Veliku Gospu u Sinj.

Neum

U neumskoj župi svete mise bit će: pučka u 9 i večernja u 19 sati, dok će glavno slavlje biti u susjednoj župi Gradac.

U Gradačkoj župi koja se nalazi uz općini Neum, na blagdan Velike Gospe bit će i narodno veselje uz Sinove Hercegovine.

Posušje

Posušje će održati devetnicu, koju će predmoliti svećenici okolnih župa svakim danom u 18 sati. Nakon uočnice, dan prije blagdana, nakon svete mise i devetnice bit će blagoslov djece i nabožnih predmeta.

Foto: PR / Velika Gospa 2018. u Posušju

Na Veliku Gospu, ispovijedanje će započeti u 6 sati, a svete mise bit će u 7, 9 i 19 sati. Središnje misno slavlje bit će u 11 sati, a predvodit će ga fra Miljenko Šteko.

Na uočnicu Velike Gospe devetnica će početi u 18 sati na Martića križu, odakle će se s Gospinim kipom gradskim ulicama ići prema crkvi. Nakon svete mise bit će blagoslov djece. Inače, blagdan Velike Gospe proglašen je i Danom Općine.

Čapljina

U župi Čapljina na Veliku Gospu bit će održane mise za narod u 8 i 18 sati. Trebižatska župa obilježit će devetnicu, tako će se na uočnici od 18 sati održati misa i blagoslov djece, a na sam blagdan svečana misa bit će u 11 sati.

U Dračevu će se obilježiti patron župe u srijedu, misom u 11 sati.

Čitluk

I Čitlučani će obilježiti svetkovinu uznesenja BDM, kada će se nakon devetnica, na uočnicu u 19:15 sati započeti procesija od Gospina kipa u Potpolju do župne crkve Krista Kralja u Čitluku. Poslije procesije održat će se sveta misa.

Na Veliku Gospu mise će biti u 8 sati u župnoj crkvi, a u 11 sati na groblju Podadvor.

U Međugorju će se uz svete mise u: 5, 6, 7, 8, 9, 11 sati održati ispovijed, dok će svečano sveto misno slavlje biti u 19 sati.

Rama

Patron župe Rama Šćit - Velika Gospa, obilježava trodnevnice. Započelo je u nedjelju s ispovjedi i misom za hodočasnike i ljude u nevoljama, u ponedjeljak za branitelje. Uočnica blagdanu krenut će s ispovjedi u 17 sati, dok će se u 18 sati predvoditi misa za pokojne ramske franjevce.

Na Veliku Gospu rana misa održat će se u 8.30 sati, dok će u 11 sati biti služena svečana pučka misa.

Stolac

Uočnica Velike Gospe u župnoj crkvi bit će prigoda za sv. ispovijed u 18.30 sati, a pobožnost Gospi: krunica, litanije i sv. Misa bit će u 19 sati. Gospin kip je trajno postavljen kod Gospina oltara i pred njim će biti pobožnost. Na dan Velike Gospe misa će se održati u 8 sati ujutro.

Velika Gospa obilježit će se i u župi Prenj. Devetnica je već u tijeku, a na Uočnicu Velike Gospe u 18 sati bit će ispovijed, u 18.30 krunica, u 19 sati sv. Misa i procesija. Na Veliku Gospu svečana sveta misu je u 11 sati, a nakon mise planirano je druženje u crkvenom dvorištu.

Mostar

Blagdan Velike Gospa održat će se i u mostarskim župama. U župi Svetog Ivana mise će se održati kao i nedjeljom, odnosno u: 7, 8, 9, 10, 11 i 20 sati.

I u župi Svetog Tome mise će biti kao i nedjeljom, u: 8, 10 i 18 sati.

U župi Kruševo misa na Veliku Gospu bit će u 8.30 sati.

Župna crkva Pod jelom Goranci obilježit će patron župe u srijedu svetom misom u 11 sati.

U župi Presvetog Trojstva Blagaj-Buna bit će sveta misa za narod u 8 sati. Uoči svetkovine bit će i prilika za ispovijed: u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. od 8 sati u Kosoru, Gnojnicama, Dračevicama, Kočinama; u utorak od 8 sati u Hodbini, Brodarima i na Buni, a u srijedu od 8 sati u Ortiješu.

Župa Potoci po prvi put organizira molitvenu devetnicu za Veliku Gospu. Od 6. do 14. kolovoza u 21 sat mole se krunice i litanije u župnom vrtu, a molitvu predvode djeca i mladi. Misa za narod na blagdan Velike Gospe bit će u 9 sati.

Nevesinje

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nevesinju, slavi svoju nebesku zaštitnicu Blažene Djevicu Mariju na nebo uznesenu - Veliku Gospu. Ovogodišnjom svečanošću komemorira se i 410. obljetnica smrti Tome Budislavića, trebinjskoga biskupa, podrijetlom iz nevesinjskoga Budisavlja.

Postavit će se spomen ploča i otvorit će se obilježavanje 120 godina utemeljenja župe Nevesinje. Misno slavlje u 11 sati predvodi monsinjor Ratko Perić.

Konjic

U konjičkoj župi sveta misa bit će u Bijeloj bit će u 11 sati, dok će se misno slavlje u crkvi u Kostajnici služiti također u 11 sati.

Inače, blagdan Velike Gospe je blagdan koji u Hercegovini okupi ogroman broj vjernika, posebice iz dijaspore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close