Uz bogat program

Velik broj vjernika u Stocu obilježilo Ilindan - patron župe

Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi
Kultura / Vjera | 23. 07. 2018. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik broj vjernika u petak je nazočilo ''Ilindanu'', blaganu svetog Ilije, ujedno patronu župe, u sklopu kojeg je dan grada i općine.

Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi, navode organizatori manifestacije u priopćenju.

Foto: PR / Ilindan 2018. u Stocu

Tako su mise u trodnevnici predvodili župnik Vuke (Slavonija) - don Tomislav Benaković, župnik Prenja - don Mile Vidić te župnik Aladinića - don Stipe Gale. Misno slavlje svaki dan su bogatili župni zborovi, a bila je i prilika za ispovijed.

Prvu večer Trodnevnice, 17. srpnja poslije sv. Mise, organizirana je ''Sedamnaesta Večer Folklora'', u kojoj je sudjelovalo devet društava. Tako su nastupili osim domaćina, HKUD-a ''Stolac'' (Stolac): KUD ''Širokopoljac'' (Široko Polje-Slavonija), HKUD ''Luke'' (Višići), HKUD ''Dubrave'' (Aladinići), HKUD ''Rotimlja'' (Rotimlja), HKUD ''Brotnjo'' (Čitluk), HKUD ''Herceg Stjepan'' (Blagaj-Buna), HKUD ''Višići'' (Višići) i HKUD ''Domanovići'' (Domanovići).

Foto: PR / Ilindan 2018. u Stocu

Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe, a poslije službenog programa nastupila grupa ''Pelegrin'' iz Mostara.

Foto: PR / Ilindan 2018. u Stocu

Na Ilindan, 20. srpnja, kako navode u priopćenju, više tisuća vjernika okupilo se na misnom slavlju. Procesiju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislavom Rogićem uz 20-ak svećenika koncelebranata. Ove godine, župnik don Rajko Marković, obilježava 40.-tu obljetnicu svoga svećeništva te je, zajedno sa vjernim pukom, proslavio taj jubilej.

Foto: PR / Ilindan 2018. u Stocu

Nakon Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva, te se na večer velik broj mladih okupio na koncertu Mate Bulića, koji je nastupio uz pratnju grupe ''Delta'' iz Ploča.

Kopirati
Drag cursor here to close