Mostar

Vakufska imovina glavna tema okruglog stola

Uz osluškivanje društvenih potreba i truda da se na njih odgovori, manifestacijom se nastoje poslati određene poruke različitim društvenim instancama.
Kultura / Vjera | 18. 05. 2023. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom" održan je u četvrtak u Mostaru.

Njime je okončana manifestacija "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koju je organizirala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vakufska imovina 

Suorganizatori okruglog stola su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, a prisutne je u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini pozdravio Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ.

"Ovo je prava tema za razgovor o vakufima, kao što je i Mostar pravi prostor za to. Odnos prema Vakufskoj imovini je dan Ustavom Islamske zajednice koji nas obvezuje. Tu je, između ostalog, propisano da vakufskom imovinom upravlja Vakufska direkcija te da se prilikom tog upravljanja vodi računa o onome što je vakif precizirao vakufnamom", rekao je Karadža.

Ovom prilikom se osvrnuo i na nekoliko pravnih odrednica vakufske imovine.

"Vakufskoj imovini treba pristupati s pažnjom dobrog domaćina, a dobar domaćin zna vrijednost, stanje i svrsishodnost imovine. Iako se Islamska zajednica nominalno tretira kao vlasnik vakufske imovine, riječ je o posrednom vlasništvu, budući da su pravi vlasnici oni za čije je potrebe imovina uvakufljena, to jeste oni koji su krajnji korisnici tog općeg dobra", istaknuo je Karadža.

Bogata kulturna baština 

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović je uz uvodno obraćanje tematizirao stanje vakufa i izazove u upravljanju i raspolaganju vakufskom imovinom na području muftiluka mostarskog.

"Brojne specifičnosti karakteriziraju Mostarsko muftijstvo. Riječ je o geografski razuđenom prostoru, a brojni su i izazovi s kojima se susrećemo pri organizaciji vjerskog života. Od davnina je na ovom prostoru prepoznatljiva bogata kulturna baština. U novije vrijeme, ovaj prostor je poznat po novim vakufskim objektima i inovativnom pristupu vakufskoj imovini", kazao je muftija Dedović.

Foto: MINA / Okrugli stol "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom" u Mostaru

Značaj održavanja vakufskih objekata je ocijenio posebno značajnom jer oni mogu i trebaju biti važna javna adresa Bošnjaka određenog prostora te bitni za jačanje vjerskog i nacionalnog identiteta te konačno i zamah poslovnom životu.

Okrugli stol je imao i svoju praktičnu dimenziju, pa je u okviru njegovog protokola dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos zaštiti i unapređenju vakufske imovine i za dva desetljeća volonterskog rada na mjestu predsjednika MIZ Ljubuški. 

Povijesna nepravda? 

Priznanje je dodijeljeno Muminu Elezoviću. Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je govorio o temi "Status vakufa u BiH - aktualnosti i izazovi". Ocijenio je da se teme današnjeg okruglog stola mogu razumijevati kao problemi, preporučivši da im je bolje pristupati kao izazovima na koje treba adekvatno odgovoriti.

"Mi iz Vakufske direkcije smo sretni i zadovoljni da imamo priliku organizirati manifestaciju kojom podsjećamo na značaj i ulogu vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova", istaknuo je dr. Zajimović.

Uz osluškivanje društvenih potreba i truda da se na njih odgovori, manifestacijom se nastoje poslati određene poruke različitim društvenim instancama.

"Pored toga, našim programima nastojimo podsjetiti na obvezu zakonodavnih i izvršnih vlasti da donesu zakon o restituciji i isprave povijesnu nepravdu koja je nanesena, ne samo vjerskim zajednicama, nego i drugim pravnim licima", rekao je direktor Zajimović.

U okviru okruglog stola, o spomenutoj temi su, kroz elaboraciju konkretnih pitanja, iz vlastitih znanstvenih i iskustvenih perspektiva govorili Edhem Bičakčić, Seid-ef. Smajkić, mr. Džafer Alić, mr. Dino-ef. Maksumić i Huso Salihović.

Kako je naglašeno tijekom pojedinih izlaganja, namjera je da ovaj okrugli stol bude doprinos uvidu u današnje stanje vakufske imovine, potom utvrđivanju smjernica za djelovanje na planu stavljanja vakufske imovine u višekorisnu funkciju te utvrđivanju smjernica za rješavanje urgentnih vakufskih pitanja.

Foto: MINA / Okrugli stol "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom" u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close