Saborna crkva Mostar

Doksologija u čast patrijarha Porfirija: "Raduj se Sveti Savo"

Patrijarh Porfirije: Pravoslavni Srbi su zajedno s ostalima izgradili bogatstvo i ljepotu Mostara
Kultura / Vjera | 23. 09. 2023. u 20:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Sabornom hramu u subotu je služena doksologija u čast dolaska srpskog patrijarha Porfirija.

Patrijarh Porfirije je u besjedi istaknuo kako se iz mostarskog Sabornog hrama danas kao na dlanu vidi čitav grad Mostar, da je to mjesto s kojeg se može doživjeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Doksologija u čast patrijarha Porfirija

"Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo 'raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostorški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački'. Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovdje", poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naglasio da pravoslavni srpski korijeni sežu u same početke grada Mostara, piše RTRS

"Od početka postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao se pravoslavni pečat, pravoslavni duh svetosavski, ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i ljepotu grada Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH", istaknuo je patrijarh srpski Porfirije.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Doksologija u čast patrijarha Porfirija

Patrijarh je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je u besjedi da mostarski Saborni hram predstavlja duhovni most kojim premašuju podjele.

Podsjetimo, ranije se srpski patrijarh Porfirije sastao s gradonačelnikom Grada Mostara Mariom Kordićem i predsjedateljem Gradskog vijeća Salemom Marićem.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Doksologija u čast patrijarha Porfirija
Kopirati
Drag cursor here to close