Doček

Papa Franjo stigao u Predsjedništvo BiH

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikanski poglavar papa Franjo stigao je ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje ga je uz najviše državničke počasti dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Papa Franjo poklonio se pred zastavom BiH, odajući tako počast našoj državi.

Svečanom dočeku, između ostalih, prisustvovali su i ostali članovi bh. delegacije, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te ambasadorica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Osim bh. dužnosnika, bilo je i prisutno i izaslanstvo Vatikana koju su, između ostalih, činili državni tajnik kardinal Pietro Parolin, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran te apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Ispred zgrade Predsjedništa BiH okupio se i veliki broj građana, turista i vjernika iz BiH, ali i ostalih zemalja, koji su došli da pozdrave i iskažu poštovanje Svetom ocu.

Uslijedila je ceremonija odavanja vojnih počasti i smotra Počasne čete, nakon čega su intonirane himne Vatikana i BiH.

Nakon vojnih počasti i predstavljanja delegacija BiH i Vatikana, završen je svečani doček te je uslijedio sastanak vatikanskog poglavara i članova Predsjedništva BiH.

Do zgrade Predsjedništva vozio se u automobilu Ford Focus što je odraz njegove skromnosti, putem od Aerodromskog naselja, preko Stupske petlje, Bulevarom Meše Selimovića, ulicom Zmaja od Bosne, Obalom Kulina - bana.

Papa Franjo je, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, u njihovoj pratnji ispred zgrade Predsjedništva pustio iz bijele golubove - simbole mira te brojnim okupljenim građanima, turistima i vjernicima uputio pozdrav "Mir vama".

Golubovi pripadaju poštaru iz Mostara Marinu Cvitkoviću, i nakon puštanja trebalo bi da odlete natrag u Mostar.

Poruka mira inače je temeljna odrednica Papinih pastoralnih pohoda u svijetu, što je bio slučaj i s njegovim prethodnikom Ivanom Pavaom II, koji je BiH pohodio dva puta - u Sarajevo je došao neposredno nakon rata 1997. te u Banju Luku 2003. godine.

Nakon toga, Sveti otac se iz zgrade Predsjedništva BiH uputio papamobilom na slijedeću lokaciju njegovog jednodnevnog posjeta, stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, gdje će za oko 65.000 hodočasnika služiti Svetu misu.


 

Kopirati
Drag cursor here to close