Aerodrom

Dobrodošao, Sveti oče: Papa Franjo stigao u Sarajevo

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 07:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sletio je na sarajevski aerodrom, gdje su ga dočekali kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i apostolski nuncij Nj.E. Luigi Pezzuto.

Papi Franji je priređen svečani doček uz crveni tepih i vojne počasti, 144 mlade osobe u narodnim nošnjama svih vjeroispovijesti stoji uz crveni tepih svečano dočekujući Svetog oca.

Papa Franjo je na početku svog dolaska u BiH pozdravio sve koji su stajali uz crveni tepih. Više vremena posvetio je rukujući se s mladima, a pozdravio je i sve članove osiguranja koji su stajali na aerodromu.

U 9:45 je planiran susret pape s članovima Predsjedništva BiH, zatim će sa zgrade Predsjedništva pustiti tri bijela goluba. U 11 sati predvodit će središnje euharistijsko slavlje na stadionu Koševo. Poslijepodne Papu očekuju susreti sa svećenicima i redovnicama Katoličke crkve te razgovor s mladima.

U delegaciji BiH i Vatikana za doček Svetoga oca također su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, ministrica finansija Vlade Federacije BiH Jelka Milićević, premijer KS-a Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, sekretar Nuncijature Joseph P. Antony, tajnica Odbora za doček Svetog oca Tonka Krešić i tajnik kardinala Branko Jurić.

Papa tijekom svojih putovanja dolazi uvijek domaćom aviokompanijom Alitalia, njegov avion je podijeljen na dva dijela, jedan dio samo za njega a drugi dio za njegovu pratnju i novinare. Inače, Papa se iz posjete vraća kompaniom zemlje koju je posjetio no to nije slučaj s BiH jer naše kompanije nemaju tako prilagođen zrakoplov.

U poruci iz Vatikana, koja je početkom tjedna objavljena u Sarajevu, Sveti Otac je rekao kako u BiH stiže s nakanom utvrditi vjernike katolike u vjeri, iskazati potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu, no prije svega ohrabriti ljude za miran suživot u BiH. ''Spreman sam doći među vas kao brat i glasnik mira kako bih svima izrazio, naglašavam svima, svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj obitelji, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav, poručio je papa Franjo građanima BiH.''

Kopirati
Drag cursor here to close